Yargıtay Kararı 17. Hukuk Dairesi 2014/21550 E. 2015/203 K. 13.01.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 17. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/21550
KARAR NO : 2015/203
KARAR TARİHİ : 13.01.2015

MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

Vesayet hukukuna ilişkin davada …Sulh Hukuk ve … Sulh Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

-K A R A R-

Dava, kısıtlının yerleşim yeri adresinin değişmesine ilişkin olarak verilen yetkisizlik kararından kaynaklanmaktadır.
6100 Sayılı HMK.nin 22/II. Maddesinde “ İki mahkemenin aynı dava hakkında göreve veya yetkiye ilişkin olarak verdikleri kararlar kanun yoluna başvurulmaksızın kesinleştiği takdirde, görevli veya yetkili mahkeme, ilgisine göre bölge adliye mahkemesince veya Yargıtayca belirlenir.” hükmüne yer verilmiştir. Daire tarafından yargı yerinin belirlenebilmesi için, iki mahkeme arasında karşılıklı olarak görevsizlik veya yetkisizlik kararının verilmiş olması gerekmektedir.
Dosyanın incelenmesinde, …Sulh Hukuk Mahkemesi’nin 13.09.2012 tarihli kararı ile …’ın kısıtlanmasına ve annesi …’ın velisi olarak atanmasına karar verildiği, aynı mahkemenin 07/02/2014 tarihli ek kararı ile kısıtlının nüfus kaydındaki adresinin “… Mah. … Sok. No:.. …/…” olması nedeniyle yerleşim yerinin değişmesine izin verilerek dosyanın yetkisizlik kararı ile … Nöbetçi Sulh Hukuk Mahkemesi’ne gönderildiği, dosyanın geldiği … Sulh Hukuk Mahkemesi’nce ise, kolluk araştırmasına göre kısıtlının “… Mah. … Sok. …Apartmanı No:… K:… …/…” adresinde ikamet ettiği ve bu hususun kısıtlı tarafından …Sulh Hukuk Mahkemesi’ne verilen dilekçe ile de doğrulandığı, buna göre … Sulh Hukuk Mahkemesi’nin yetkili olduğu belirtilmek suretiyle karşılıklı yetkisizlik kararı bulunmamasına rağmen mahkemeler arasında yetki uyuşmazlığı bulunduğu düşünülerek dosyanın yargı yerinin belirlenmesi amacıyla Yargıtay’a gönderildiği anlaşılmıştır.
… Sulh Hukuk Mahkemesi’nce verilen yetkisizlik kararı doğrultusunda dosyanın daha önceden yetkisizlik kararı vermeyen …Sulh Hukuk Mahkemesi’ne gönderilmesi ile yetinilmesi gerekirken, yetki uyuşmazlığı bulunduğundan bahisle dosyanın Yargıtay’a gönderilmesi isabetli değildir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, yargı yeri belirleme koşulları bulunmayan dosyanın mahalline İADESİNE, 13.01.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.