Yargıtay Kararı 17. Hukuk Dairesi 2010/11926 E. 2011/2466 K. 18.03.2011 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 17. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2010/11926
KARAR NO : 2011/2466
KARAR TARİHİ : 18.03.2011

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk ( Tic. M. S) Mahkemesi

Taraflar arasında görülen davada Burdur 1. Asliye Hukuk ve Burdur 2. Asliye Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

-K A R A R-

Dava, finansal kira sözleşmesi ile kiralanan malın ayıplı olduğu iddiasıyla iadesi ve uğranılan zararın tazmini istemine ilişkindir.
Aynı yerdeki ( il ve ilçelerdeki ) birden fazla Asliye Hukuk Mahkemeleri arasındaki ilişki, görev ilişkisi değil, sadece bir iş dağılımı (bölümü) ilişkisidir.
5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş ve Görev Yetkileri Hakkındaki Kanunun 5/5 maddesinde, “İş durumunun gerekli kıldığı yerlerde hukuk mahkemelerinin birden fazla dairesi oluşturulabilir. Bu daireler numaralandırılır. Hukuk mahkemeleri arasında iş dağılımı yapılması ve iş dağılımına ilişkin esaslar Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirlenir.” hükmüne yer verilmiştir. Bu yasa gereğince, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun 24.03.2005 tarih ve 188 karar sayılı kararı ile mahkemelerin görev alanına giren dava ve işler ayrıntılı olarak belirlenmiştir. Anılan kararda, müstakil Ticaret Mahkemesi kurulmamış olan il merkezleri ile Ağır Ceza Mahkemesi bulunan ve bulunmayan (büyük şehir belediye sınırları dışında kalan mülhakatlar da
dahil olmak üzere) diğer ilçelerde, Ticaret Mahkemelerinin görev alanına giren iş ve davalara; o yer Asliye Hukuk Mahkemelerinin eşit olarak bakmaları hüküm altına alınmıştır.
Somut olayda mahkemece davanın ticari dava niteliğinde olduğu belirtilerek dosya 2. Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmiştir. Ayrı bir Asliye Ticaret Mahkemesi bulunmayan yerlerde Asliye Mahkemesinin görevine giren ticari davalara da Asliye Hukuk Mahkemesinde bakılır. Bu halde bir ticari davanın Asliye Hukuk Mahkemesine Ticaret Mahkemesi sıfatıyla açılmasına gerek yoktur. Dava Asliye Hukuk Mahkemesi sıfatıyla açılmış olsa bile Asliye Hukuk Mahkemesi davaya bakmak zorundadır, gönderme veya görevsizlik kararı veremez. Bunun gibi Asliye Hukuk Mahkemesine Ticaret Mahkemesi sıfatıyla açılmış olan bir dava da, Asliye Hukuk Mahkemesi sıfatıyla açılması gerekirdi nedeniyle reddedilemez. Buna göre, ayrı bir Ticaret Mahkemesi bulunmayan yerlerde, Asliye Mahkemesinin görevine giren ticari davalara da o yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından bakılır. Asliye Hukuk Mahkemesinin davaya Ticaret Mahkemesi sıfatıyla baktığını bildirmesine gerek yoktur, ticari hükümleri uygulaması gerekli ve yeterlidir.
O halde, yukarıda açıklanan ilkeler ışığında; davaya konu uyuşmazlığın Burdur 1.Asliye Hukuk Mahkemesinde görülüp, sonuçlandırılması gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; HUMK.’nun 25. ve 26. maddeleri gereğince Burdur 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE, 18.03.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.