YARGITAY KARARI
DAİRE : 16. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/3615
KARAR NO : 2014/5563
KARAR TARİHİ : 06.05.2014
MAHKEMESİ : MUTKİ KADASTRO MAHKEMESİ
TARİHİ : 14/03/2013
NUMARASI : 2008/465-2013/55
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay’ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
Kadastro sırasında U.. Köyü çalışma alanında bulunan 101 ada 85 parsel sayılı 24.285,41 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz Toprak Tevzi Komisyonunca oluşturulan tapu kaydı nedeniyle davalı Hazine adına tespit edilmiştir. Davacı C.. K.. i.. intikal, taksim ve kazandırıcı zamanaşımı zilyetliğine dayanarak dava açmıştır. Mahkemece yapılan yargılama sonunda davanın kısmen kabulüne, çekişmeli 101 ada 85 parsel sayılı taşınmazın 2.505,77 metrekare yüzölçümündeki bölümünün davacı C.. K.. adına tesciline, kalan bölümünün ise tespit gibi tesciline karar verilmiş; hüküm, davalı Hazine vekili tarafından temyiz edilmiştir.
3402 sayılı Kadastro Kanunu’nun 1. maddesi uyarınca kadastro hakimi, doğru, infazı kabil, infaz sırasında tereddüt oluşturmayacak şekilde ve çekişmeli taşınmazın tamamı hakkında sicil oluşturmaya elverişli bir karar vermek zorundadır. Çekişmeli taşınmazın geometrik şeklini değiştirir şekilde verilen hükümlerin fen bilirkişi raporuna dayanması ve bu rapor ile irtibatlandırılması, hükmün infazı açısından zorunludur. Somut olayda hükme esas alınan fen bilirkişisi raporunda, mahkemece davanın kabul ve red edilen bölümleri harflendirilmek suretiyle işaretlenmemiştir. Yetersiz fen bilirkişi raporuna dayanılarak kurulan hükmün infaz kabiliyeti bulunmamaktadır. Diğer taraftan kararın hüküm fıkrasında taraflara yüklenen hak ve borçların tereddüte yer açmayacak şekilde gösterilmesi zorunludur. Yetersiz fen bilirkişi raporuna dayanılarak kurulan hükmün taraflara verilen hak ve yüklenen borçları açıkça gösterdiğinden de söz edilemez. Hal böyle olunca mahkemece doğru sonuca ulaşılabilmesi için fen bilirkişisinden davanın kabul ve redde konu bölümlerini haritasında işaretleyip harflendirmesi ve yüzölçümlerini ayrı ayrı göstermesi istenmeli, bundan sonra tüm dosya kapsamı göz önünde bulundurularak sonucuna göre infazı kabil bir hüküm kurulmalıdır. Davalı Hazine vekilinin temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, 06.05.2014 gününde oybirliği ile karar verildi.