Yargıtay Kararı 16. Hukuk Dairesi 2014/19363 E. 2015/10244 K. 10.09.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 16. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/19363
KARAR NO : 2015/10244
KARAR TARİHİ : 10.09.2015

MAHKEMESİ : ALAPLI ASLİYE HUKUK .

Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay’ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
Kadastro sonucu, …. Köyü çalışma alanında bulunan 103 ada 19 parsel sayılı 313,31 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz tapu kaydı nedeniyle 288 pay kabul edilerek 154 payı davalı ….., kalan paylar ise dava dışı kişiler adına payları belirtilerek tespit ve tescil edilmiştir. Davacı ….. çekişme konusu taşınmazın bir bölümünün maliki olduğu 103 ada 18 parsel sayılı taşınmazın devamı niteliğinde olduğu iddiasına dayanarak tapu iptal tescil istemiyle dava açmıştır. Mahkemece, davanın kabulüne dair önceki tarihli kararına ilişkin Yargıtay 8. Hukuk Dairesince “dava dışı tapu kayıt maliklerine karşı dava açılarak eldeki dosya ile birleştirilmesi suretiyle taraf teşkilinin sağlanması ya da davalı … tapudaki 154/288 payı gözetilerek tapu iptal ve tescile karar verilmesi” gereğine değinen bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonunda davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı ….. vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Mahkemece davacı tarafa dava dışı pay maliklerine karşı dava açılması ve taraf teşkilinin sağlanması için verilen kesin mehile rağmen tapu kaydındaki diğer pay maliklerine karşı dava açılmayarak taraf teşkilinin sağlanmadığı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiş ise de; varılan sonuç dosya kapsamı ile yasa ve usule aykırı olduğu gibi hükmüne uyulan bozma ilamı gereklerine de aykırıdır. Yargıtay bozma ilamına uyulmakla taraflar yararına usuli müktesep hak oluşur. Bu hakkın zedelenmemesi için bozmada işaret edilen hususların eksiksiz olarak yerine getirilmesi gerekir. Hükmüne uyulan bozma ilamında, paylı mülkiyette her payın birbirinden bağımsız olarak dava konusu olabileceği belirtildikten sonra; ya dava dışı paydaşlara karşı ayrı bir dava açılarak eldeki dava ile birleştirilmesi için davacı tarafa süre verilmesi ya da davalı… tapu kaydındaki 154/288 pay oranı gözetilerek tapu iptal ve tescile karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Yargıtay bozma ilamından sonra davacı taraf 21.11.2012 hakim havale tarihli dilekçesi ile sadece davalı … tapu kaydındaki 154/288 payına karşı dava açtıklarını ve bu paya yönelik olarak tapu iptal ve tescile karar verilmesini talep etmiş olmaları karşısında mahkemece davanın davalı … tapu kaydındaki 154/288 payına yönelik olarak işin esasına girip bir karar verilmesi gerekirken Yargıtay bozma ilamına yanlış anlam yüklenerek yazılı olduğu şekilde davanın reddine karar verilmesi isabetsiz olup, davacılar vekilinin temyiz itirazları bu nedenle yerinde görüldüğünden kabulüyle hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan temyiz karar harcının talep halinde temyiz eden davacıya iadesine, 10.09.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.