YARGITAY KARARI
DAİRE : 16. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/13438
KARAR NO : 2014/14528
KARAR TARİHİ : 04.12.2014
MAHKEMESİ : DARENDE ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
TARİHİ : 23/05/2014
NUMARASI : 2013/108-2014/64
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay’ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
Davacı H.. U.., 16.7.2013 tarihli dava dilekçesi ile … Kasabası … Mahallesi sınırları içinde bulunan ve kadastro sırasında yol niteliğinde tespit dışı bırakılmış sınırlarını bildirdiği taşınmazın adına tescili istemiyle dava açmıştır. Mahkemece yapılan yargılama sonunda davanın kabulü ile 25.4.2014 tarihli bilirkişi raporunda (A) harfi ile gösterilen 64.68 m2’lik taşınmazın davacı H.. U.. adına tesciline karar verilmiş; hüküm, davalı Hazine vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Dava, TMK: 713/1. maddesi uyarınca tescil istemine yönelik olup, aynı maddenin 3. fıkrası uyarınca bu nitelikteki davaların Hazine ve ilgili kamu tüzel kişiliğine birlikte yöneltilmesi gerekir. Her ne kadar Hazine ve Darende Belediye Başkanlığı davada taraf gösterilmişse de, karar tarihinden önce yürürlüğe giren 6360 sayılı Kanun’un 1. maddesi gereğince taşınmazın bağlı olduğu Malatya İlinde sınırları il mülki sınırları olmak üzere Büyükşehir Belediyesi kurulmuş olup, davada Büyükşehir Belediye Başkanlığının da taraf olması zorunludur. Öte yandan 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 713. maddesinin 4. fıkrası ile 5. fıkrasının ilk cümlesinde “tescil davalarında davanın konusunun mahkemece gazeteyle bir defa ve ayrıca taşınmazın bulunduğu yerde uygun araç ve aralıklarla en az üç defa ilan olunacağı, son ilandan başlayarak üç ay içinde yukarıdaki koşulların gerçekleşmediğini ileri sürerek itiraz eden bulunmaz ya da itiraz yerinde görülmez ve davacının iddiası ispatlanmış olursa, hakimin tescile karar vereceği” hususu düzenlenmiştir. Ne var ki; Mahkemece anılan yasa hükmü gereğince yöntemince ilan yaptırıldığına ilişkin herhangi bir bilgi ve belge de bulunmamaktadır. Hal böyle olunca, öncelikle Büyükşehir Belediyesinin davaya dahil edilmesi sağlanarak taraf koşulu tamamlanmalı, bundan sonra yasal ilanlar yapılarak işin esasına girilmek suretiyle bir karar verilmelidir. Mahkemece belirtilen hususların göz ardı edilmesi isabetsiz olup, temyiz itirazları açıklanan nedenlerle yerinde bulunduğundan, kabulü ile hükmün BOZULMASINA; bozma nedenine göre diğer temyiz itirazlarının bu aşamada incilenmesine yer olmadığına, 04.12.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.