Yargıtay Kararı 16. Hukuk Dairesi 2007/734 E. 2007/662 K. 12.03.2007 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 16. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2007/734
KARAR NO : 2007/662
KARAR TARİHİ : 12.03.2007

MAHKEMESİ :Kadastro Mahkemesi

Taraflar arasında kadastro tesbitinden doğan dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay’ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
Kadastro sırasında 106 ada 27 parsel sayılı 1999.94 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz vergi kaydı ve kazandırıcı zamanaşımı nedeniyle davalılar adına tespit edilmiştir. Davacı Hazineyi temsilen Mal Müdürü, taşınmazın kamu orta malı olduğuna dayanarak dava açmıştır. Mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın reddine ve çekişmeli taşınmazın tespit gibi tesciline karar verilmiş; hüküm, davacı Hazineyi temsilen Mal Müdürü tarafından temyiz edilmiştir.
Mahkemece taşınmazın tarım arazisi niteliğinde bulunduğu, zilyetlikle mülk edinme koşullarının davalı yararına oluştuğu kabul edilerek Hazinenin davasının reddine karar verilmiş ise de yapılan inceleme, araştırma ve uygulama hüküm vermeye yeterli bulunmamaktadır. Çekişmeli parselin etrafı mera olarak sınırlandırılan 106 ada 33 parsel ile çevrili olup, mera olarak sınırlandırılan 106 ada 33 parselin davalı olduğu tutanağında belirtilmiştir. Bu nedenle öncelikle mera parseli olan 106 ada 33 parsele komşu ve davalı olan parseller belirlenmeli ve dava konusu parsel ile birlikte davalı olan parsellerin dava dosyaları 106 ada 33 parsele ilişkin dava dosyası ile birleştirilmeli, davalının dayandığı vergi kaydının başka parsellere revizyon görüp görmediği araştırılmalı, davalı parselleri dıştan çevreleyen komşu parsel tutanak ve dayanakları celp edildikten sonra mahallinde yeniden yaşlı, tarafsız, yöreyi iyi bilen ve davada yararı bulunmayan yerel bilirkişilerle, aynı yöntemle belirlenecek taraf tanıkları ve uzman bilirkişiler huzuru ile keşif yapılmalıdır. Keşif sırasında davalının dayandığı vergi kaydının taşınmaza ait olup olmadığı, taşınmazın niteliği, intikali ve tasarrufu hususunda yerel bilirkişi ve tanıklardan maddi olaylara dayalı bilgi alınmalı, uzman ziraat bilirkişisinden taşınmazın niteliği hususunda kapsamlı rapor alınmalı, teknik bilirkişiye keşif ve uygulamayı gösterir harita ve rapor düzenlettirilmeli, bundan sonra tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna göre hüküm kurulmalıdır. Temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, 12.3.2007 gününde oy birliği ile karar verildi.