Yargıtay Kararı 15. Hukuk Dairesi 2018/5209 E. 2019/754 K. 25.02.2019 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 15. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2018/5209
KARAR NO : 2019/754
KARAR TARİHİ : 25.02.2019

Davacı-birleşen dosya davalısı … Otomotiv … Pet. Müh. ve Sigortacılık San. Tic. A.Ş. ile davalı-birleşen dosya davacıları … vs. arasındaki davadan dolayı … 3. Asliye Hukuk Hakimliğince verilen 24.12.2015 tarih ve 2013/726-2015/1136 sayılı hükmün duruşmalı olarak temyizen tetkiki davacı-birleşen dosya davalısı vekili ile davalı-birleşen dosya davacısı … vekili tarafından istenmiş olmakla duruşma için tayin edilen günde davacı-birleşen dosya davalısı vekili Avukat … geldi. Davalı-birleşen dosya davacısı vekili gelmedi. Hazır bulunan davacı-birleşen dosya davalısı avukatı dinlendikten sonra eksiklik nedeniyle mahalline iade edilen dosya gelmiş olmakla dosyadaki kağıtlar okundu işin gereği konuşulup düşünüldü:

– K A R A R –

Dosya temyiz incelemesi yapılmak üzere Dairemize gönderilmiş ise de;
1-Dairemizin 19.09.2018 tarihli bir önceki geri çevirme kararının 2. bendinde dava konusu … İlçesi … Kasabası 995 ada 4 parseldeki dava konusu taşınmazın tapu kayıtlarının ilk tesisinden itibaren tedavülleri ve intikâle esas olan akit tablo suretlerinin temin edilip Dairemize gönderilmesi istenilmiş olmakla mahkemece yazılan müzekkereye cevap veren … Kaymakamlığı Tapu Müdürlüğü’nün yazısı ekinde sadece 1 numaralı bağımsız bölümün tapu kaydı ve aynı bağımsız bölüme ilişkin davalı …’ın diğer davalı ……’na gerçekleştirdiği satışa ait tapu resmi satış senedi bulunduğu anlaşılmış olmakla, ilk geri çevirmemizin gereği olan dava konusu parselde bulunan tüm bağımsız bölümlerin tedavüllü tapu kayıtları ile satışa esas resmi satış senetlerinin, intikale esas akit tablolarının ve kat irtifakı kurulmasına ilişkin resmi senet ile kat irtifakı tablosunun üçüncü bir yazışmaya mahal verilmeksizin ilgili kurumdan celbi ile dosya arasına eklenmesine,
2-Davalı …..’na adına çıkarılan tebligat, Tebligat Kanunu’nun 21. maddesine göre yapılmış ise de; usulüne uygun değildir. Şöyle ki, “…7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun Bilinen Adrese Tebligatı düzenleyen 10. maddesinin 1. fıkrasına göre tebligat, muhatabın bilinen en son adresinde yapılır. 6099 sayılı Kanun’un 3. maddesi ile eklenen aynı maddenin 2. fıkrasına göre ise, bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat bu adrese yapılır.
Yine, 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun Tebliğ İmkânsızlığı ve Tebellüğden İmtina başlıklı 21. maddesine 6099 sayılı Yasa’nın 5. maddesi ile eklenen 2. fıkrasında; “Gösterilen adres muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi olup, muhatap o adreste hiç oturmamış veya o adresten sürekli olarak ayrılmış olsa dahi, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar
veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza karşılığında teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırır. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.” hükmü yer almaktadır.
Ayrıca 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 23/8. maddesi uyarınca, tebligatın adres kayıt sistemindeki adrese yapılması durumunda buna ilişkin kaydın tebligat evrakı üzerine yazılması zorunludur. Bir diğer anlatımla 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 21/2. maddesine göre tebligat yapılabilmesi için, tebliği çıkaran mercice, tebligat çıkarılan adresin, muhatabın, adres kayıt sistemindeki adresi olduğuna dair tebliğ evrakı üzerine kayıt düşülmesi zorunludur.
11.01.2011 tarihli 6099 sayılı Tebligat Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 19.01.2011 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanmış olup, aynı Kanun’un 18. maddesi uyarınca, somut olaya uygulanması gereken yukarıda belirtilen düzenlemeler bu tarihte yürürlüğe girmiştir. Bu nedenle 19.01.2011 tarihinden sonra yapılacak tebliğ işlemlerinde anılan yasal düzenlemelerin uygulanması zorunludur.
Somut olayda; gerekçeli kararın ve davacı vekilinin temyiz dilekçesinin tebliğine ilişkin çıkarılan tebligatta, davalı ……’nun adresinin adres kayıt sistemindeki adres olduğuna ilişkin bir kayıt bulunmamaktadır. Bu kayıt olmadan 21/2. madde gereğince tebliğ işlemi yapılamaz. O nedenle; davalının adres kayıt sistemindeki adresi dosyada mevcut nüfus kaydındaki T.C. kimlik numarasından faydalanılarak tespit edilmeli ve çıkarılacak tebligata bu adres yazılarak, adresin adres kayıt sistemindeki adres olduğu tebligata şerh edilmeli ve usulune uygun olarak yapılacak tebligattan sonra, temyiz süresi beklenmeli, temyiz edilmesi halinde gerekli işlemler tamamlandıktan sonra dosyanın Dairemize gönderilmesi için mahalline GERİ ÇEVRİLMESİNE, 25.02.2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.