Yargıtay Kararı 15. Hukuk Dairesi 2010/6852 E. 2011/6339 K. 31.10.2011 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 15. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2010/6852
KARAR NO : 2011/6339
KARAR TARİHİ : 31.10.2011

Mahkemesi :Asliye Hukuk Hakimliği (Ticaret Mahkemesi Sıfatıyla)

Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davalı … vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
– K A R A R –
Dava, Antalya ili Alanya ilçesi 1338 ada 5 ve 6 nolu parseller üzerinde kat karşılığı inşaat yapımı konusunda imzalanan sözleşmenin feshi istemiyle açılmış olup, mahkemece sözleşmede kararlaştırılan süre içinde teslim edilmediği gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiş, verilen karar davalı yüklenici tarafından temyiz edilmiştir.
Sözleşmenin imzalandığı tarihte yürürlükte bulunan TMK’nın 692. maddesi uyarınca iştirak halinde bulunan bir taşınmaz üzerinde kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapılabilmesi, oy birliğiyle aksi kararlaştırılmış olmadıkça bütün paydaşların kabulüne bağlıdır. Dolayısıyla aynı madde uyarınca sözleşmenin feshi isteminde bulunulması için de oybirliği ile karar alınması gereklidir. Dava konusu olayda 5 ve 6 nolu parselde davacılardan başka … , …’ın da pay sahibi oldukları anlaşılmaktadır. Davada davalı ve sözleşmeyi imzalayan … yer almadığı gibi açılan fesih davasına karşı muvafakatının olup olmadığı da sorulmamıştır. Davacı … ise davalı ile sözleşme imzaladığına dair bir bilgiye dosyada rastlanmamıştır. Bu durumda mahkemece … ile sözleşme yapılıp yapılmadığı araştırılıp sözleşme yapılmamış ise davanın 29.01.2007 tarihli sözleşmenin geçersiz olması nedeniyle sonuçlandırılması, …’nin yüklenici ile sözleşme yaptığının anlaşılması halinde ise … ve …’dan açılan davaya karşı muvafakatların alınması için davacılara mehil verilmesi, muvafakat alındığı takdirde şimdiki gibi davanın kabul edilmesi gerekir.
Bu kişilerden muvafakat alınmadığı takdirde ise; aleyhlerine dava açılıp bu dava ile birleştirilmesi için davacılara mehil verilerek feshe karşı çıkmalarının haklı olup olmadıkları belirlenip delillerin değerlendirilip sonucuna uygun karar verilmelidir.
Mahkemece belirtilen hususlar üzerinde durulmadan eksik incelemeyle davanın kabulü yerinde olmayıp hükmün bozulması uygun görülmüştür.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan sebeplerle temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün temyiz eden davalı lehine BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalı …’a geri verilmesine, 31.10.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.