YARGITAY KARARI
DAİRE : 15. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2010/6546
KARAR NO : 2010/6324
KARAR TARİHİ : 23.11.2010
Mahkemesi :Sulh Hukuk Hakimliği
Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
– K A R A R –
Dava, dava dışı iş sahibi ile yapılan eser sözleşmesi uyarınca iş sahibine teminat olarak verilip onun tarafından davalıya ciro yoluyla devredilen bono sebebiyle borçlu bulunmadığının tespiti istemiyle açılmıştır. Mahkemece davanın reddine dair verilen karar, davacı vekilince temyiz edilmiştir.
Dava dışı iş sahibi … ile davacı yüklenici … arasında imzalanan tarihsiz inşaat işi sözleşmesi ile davacı sözleşmede kararlaştırılan işin yapımını üstlenmiştir. Takip dayanağı senet, TTK’nın 688. ve devamı maddelerinde yazılı unsurları taşımakta olup bono vasfı ve kambiyo senedi niteliğinde olduğundan aynı Kanun’un 599/I. maddesi hükmünce kendisine müracaat olunan kimse keşideci veya önceki hamillerden biriyle kendi arasındaki doğrudan doğruya mevcut olan münasebetlere dayanan def’ileri yetkili hamile karşı ileri süremez ise de; takip dayanağı bononun arka yüzünde “bu senet …’ın inşaatı yapılmazsa veya gecikirse resmiyete girecektir ve teminat senedidir” ibaresi yazılarak senet lehdarı … tarafından imzalanmış ve davalı hamil tarafından sözkonusu senedin teminat için verildiği bilinerek ciro yoluyla kabul edilmiştir. Bu halde senedin teminat için verildiğini bilen hamilin TTK’nın 599/I. maddesindeki korumadan yararlanması mümkün değildir. Keşideci yüklenici yetkili hamil olan davalıya karşı bonunun bedelsiz kaldığını ve teminat niteliğini yitirdiğini ileri sürebilir.
Bu durumda mahkemece davacıya takip dayanağı bononun teminat vasfı kalmadığı ve davacının dava dışı iş sahibine karşı inşaat sözleşmesi ile yükümlendiği işleri tamamlayıp teslim ettiğini kanıtlayacak delilleri sunması için süre verilip, bu konudaki gösterilecek taraf delilleri toplanıp değerlendirilerek sonucuna uygun bir karar verilmesi gerekirken yanlış değerlendirme ve eksik inceleme sonucu yazılı gerekçeyle ret kararı verilmesi doğru olmamış, bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün temyiz eden davacı yararına BOZULMASINA, fazla alınan temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, 23.11.2010 gününde oybirliğiyle karar verildi.