YARGITAY KARARI
DAİRE : 15. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2010/5850
KARAR NO : 2011/6366
KARAR TARİHİ : 01.11.2011
Mahkemesi :Asliye Hukuk Hakimliği
Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
K A R A R –
Uyuşmazlık biçimine uygun olarak düzenlenmiş 06.01.2006 tarihli taşınmaz mal satış vaadi ve kat karşılığı inşaat sözleşmesine dayalı tapu iptâli ve tescil ile maddi ve manevi tazminat istemlerine ilişkindir. Mahkemece davanın reddine dair verilen karar davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davacı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
2-Yanlar arasında düzenlenen 06.01.2006 tarihli sözleşmede 12 bağımsız bölümlü bina yapılması, zemin, 1, 2, 3 ve 4. katların batı cephesinde bulunan 5 adet bağımsız bölümün (3, 5, 7, 9, 12 nolu bağımsız bölümler) arsa sahibine, diğer taraftaki 7 adet bağımsız bölümün de (1, 2, 5, 6, 8, 10 ve 11 nolu bağımsız bölümler) yükleniciye verilmesi, genel iskânın yüklenici tarafından alınması, tapu devrinin de inşaat tamamlandıktan sonra yapılması kararlaştırılmıştır. Davacı yüklenici dava dilekçesinde inşaatın 01.07.2007 tarihi itibariyle tamamlanarak teslime hazır hale getirildiğini, iskân ruhsatının davalının kusuru ile alınamadığını iddia ederek, 1, 2, 3, 4, 10 ve 11 nolu altı adet bağımsız bölüm tapusunun iptâli ile adına tescilini istemişse de, yargılama aşamasında verdiği 18.03.2008 tarihli dilekçesinde 3 nolu bağımsız bölümün davalı arsa sahibine ait olduğunu, 4 nolu bağımsız bölümün de dava açıldıktan sonra devredildiğini beyan ederek davayı 1, 2, 10 ve 11 nolu bağımsız bölümlere hasretmiş, bu bölümler yönünden tapu iptâli ve tescil kararı verilmesini istemiştir. Sözleşmede yükleniciye tapu devrinin yapılması inşaatın tamamlanması ve genel iskân ruhsatının alınması koşuluna bağlandığından mahkemece belediyeye müzekkere yazılarak
genel iskân ruhsatının alınıp alınmadığı sorulmuş ve mahallinde keşif yapılarak inşaatın ruhsat ve eklerine uygun şekilde tamamlanıp tamamlanmadığı araştırılmış, belediyenin cevabî yazılarında iskân ruhsatının alınmadığı bildirildiğinden, alınan 12.05.2008 tarihli bilirkişi kurulu raporunda da yapıda eksik ve hatalı imalâtlar ile projeye aykırılıklar bulunduğu belirtildiğinden eksik ve kusurlu imalâtlar ile projeye aykırılıkların giderilmesi ve genel iskân ruhsatının alınması için davacıya iki kez yetki ve mehil verilmiş, verilen süre içinde iskân ruhsatı alınmadığından dava reddedilmiştir. Davacı yüklenici karar tarihinden sonra ilgili …Belediyesi İmar İşleri Müdürlüğü’nden 25.08.2009 tarihli genel iskân belgesini aldığını belirterek fotokopisini temyiz dilekçesine eklemiştir. Genel iskân belgesi inşaatın yapı ruhsatı ile tasdikli plân ve projelerine uygun şekilde tamamlandığını, fiilen kullanılmasına yasal bir engelin bulunmadığını gösterir. Karar tarihinden sonra genel iskân belgesi alındığına göre bu belgenin sıhhatinin ve inşaatın tamamlanıp tamamlanmadığının araştırılarak sonucuna göre genel iskân belgesi alınmış ve inşaat sözleşme hükümlerine uygun olarak %100 oranında tamamlanmışsa dava konusu 1, 2, 10 ve 11 nolu bağımsız bölüm tapularının iptâli ile davacı adına tesciline, genel iskân ruhsatı alınmış olmakla birlikte fiili kullanıma ve teslime engel olmayacak derecede eksik ve kusurlar varsa giderilme bedeli ile nefaset farklarının karar tarihine en yakın tarihteki mahalli rayiçlerle belirlenerek ve bulunan tutardan varsa sözleşme dışı yapılan imalâtın bedeli mahsup edilerek kalan bedelin ödenmesi koşuluyla birlikte ifaya, şayet genel iskân belgesi alınmamış, yani fotokopisi sunulan belge sahte ise şimdiki gibi davanın reddine karar vermekten ibarettir. Davanın açılmasına davalı arsa sahibi sebebiyet vermediğinden her halükârda davalı arsa sahibi yargılama harç ve giderleriyle vekâlet ücretinden de sorumlu tutulmamalıdır. Açıklanan nedenlerle kararın bozulması uygun bulunmuştur.
SONUÇ:Yukarıda 1. bentte yazılı nedenlerle davacının sair temyiz itirazlarının reddine, 2. bentte yazılı nedenlerle kararın davacı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, 01.11.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.