YARGITAY KARARI
DAİRE : 15. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2009/1686
KARAR NO : 2010/1310
KARAR TARİHİ : 09.03.2010
Mahkemesi :Asliye Hukuk Hakimliği
Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davalılar … ve … tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
– K A R A R –
Dava, 17.06.1999 tarihli geçerli sözleşme uyarınca 5484 ada, 6 ve 7 nolu parseller üzerinde yapılan inşaattaki davalı …’in 7 nolu parseldeki 175/716 arsa paylı tapusunun iptâli ile davacı adına tescili istemiyle açılmıştır.
Davalı … mirasçıları cevaplarında kendileri dışında tapuda pay sahibi olduğunu, teslimin geç yapıldığını, iskân ruhsatının olmadığını, SSK ile ilişiğin kesilmediğini savunarak davanın reddini istemiştir. Mahkemece davanın kabulüne dair verilen karar davalı … mirasçıları tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı ile davalıların murisi … Tutal arasındaki 17.06.1999 tarihli sözleşme noterde düzenleme şeklinde yapılmış olup geçerli ise de sözleşme konusu 6 ve 7 nolu parsellerde … dışında başka maliklerin de bulunduğu ve müşterek mülkiyet hükümlerine tâbi olduğu anlaşılmaktadır. TMK’nın 692. maddesi uyarınca paylı malın özgülendiği amacın değiştirilmesi, korunmanın veya olağan şekilde kullanmanın gerekli kıldığı ölçüyü aşan yapı işlerine girişilmesi veya paylı malın tamamı üzerinde tasarruf işlemlerinin yapılması oybirliği ile aksi kararlaştırılmış olmadıkça bütün paydaşların kabulüne bağlıdır. Dava konusu olayda … dışındaki paydaşlarla sözleşme yapıldığı veya onların muvafakatlarının alındığına dair bir belge sunulmamıştır. O halde yasal anlamda bağlayıcı bir sözleşmenin varlığından söz edilemeyeceğinden davacıya diğer paydaşlardan muvafakat alınması veya varsa yapılan sözleşmelerin ibraz ettirilmesi, böyle bir durumun tevsik edilememesi halinde davanın reddedilmesi, diğer paydaşlarının muvafakatlarının alınması halinde ise davacıya iskân ruhsatını alması, SSK’dan ilişiksizlik belgesi ibraz etmesi ve davalının geç teslimden kaynaklanan alacağı varsa bunların depo ettirilmesi şartıyla davanın kabulüne karar verilmelidir.
Mahkemece belirtilen hususlar gözetilmeden eksik inceleme ve yanlış değerlendirmeyle davanın kabulü doğru olmadığından karar bozulmalıdır.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan sebeplerle … Tutal mirasçıları davalıların temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün davalılar yararına BOZULMASINA, fazla alınan temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalılar … ve …’a geri verilmesine, 09.03.2010 gününde oybirliğiyle karar verildi.