Yargıtay Kararı 15. Ceza Dairesi 2015/5508 E. 2015/30481 K. 22.10.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 15. Ceza Dairesi
ESAS NO : 2015/5508
KARAR NO : 2015/30481
KARAR TARİHİ : 22.10.2015

MAHKEMESİ : Sındırgı Asliye Ceza Mahkemesi

SUÇ : Mala zarar verme, kasten yaralama

Dosya incelenerek gereği düşünüldü;
Mala zarar verme suçu başkasının mülkiyetinde bulunan taşınır veya taşınmaz malın kısmen veya tamamen yıkılması, tahrip edilmesi, yok edilmesi, bozulması kullanılamaz hâle getirilmesi veya kirletilmesiyle oluşur. Bu bakımdan, söz konusu suç, seçimlik hareketli bir suçtur. Yıkma, yalnızca taşınmazlar için söz konusudur. Taşınmazın önceki kullanış biçimine uygun olarak bir daha kullanılamaz duruma getirilmesini ifade eder. Yok etme, suça konu şeyin maddî varlığını ortadan kaldırmaktır. Bozma,suça konu şeyin, amacına uygun olarak kullanılması olanağını ortadan kaldırmaktır. Kirletme, başkasının binasının duvarına yazı yazmak, resim yapmak, afiş ve ilân yapıştırmak şeklinde gerçekleştirilmektedir.
Suç tarihinde, Sındırgı İlçesi Çaygören Barajı Mevkiinde bulunan işyerinden ……….. plakalı aracı ile ilçe merkezindeki ikametine doğru seyretmekte olan müştekinin kendisinden bir çocuğu bulunan ve boşanmış olduğu sanığın sürmekte olduğu …………. plakalı kamyonet ile karşılaştığı, bu sırada her iki şahıs arasında tartışma başladığı, tartışma sırasında sanığın müştekinin üzerine yürüyerek boğazını sıkıp, sol elini büktüğü, akabinde müştekiye ait aracın tavanına sert bir cisimle vurarak zarar verdiği, bu şekilde sanığın üzerine atılı mala zarar verme ve kasten yaralama suçlarını işlediğinin iddia edildiği olayda, sanık savunması, müşteki ifadesi, görgü tespit tutanağı, adli rapor içeriği ve tüm dosya kapsamına göre suçların sanık tarafından işlendiği sabit olmakla bu gerekçelere dayanan mahkemenin kabulünde aşağıda belirtilen bozma nedeni dışında bir isabetsizlik bulunmamıştır.
Sanık hakkında mala zarar verme ve kasten yaralama suçlarından verilen kısa süreli hapis cezalarının TCK’nın 50/1-a maddesi uyarınca adli para cezasına çevrilirken 2000 TL yerine 800 TL adli para cezasına hükmolunmak suretiyle eksik ceza tayini aleyhe temyiz olmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.

Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre sanığın yerinde görülmeyen sair temyiz itirazlarının reddine, ancak;
5237 sayılı Kanunun 53. maddesinin hapis cezasına mahkumiyetin kanuni sonucu olarak uygulanabileceği gözetilmeden yazılı şekilde adli para cezasına mahkumiyetten sonra güvenlik tedbirlerine hükmolunması,
Bozmayı gerektirmiş, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden hükmün 5320 sayılı Kanunun 8/1.maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK’nın 321.maddesi uyarınca BOZULMASINA, ancak yeniden duruşma yapılmasını gerektirmeyen bu hususun 5320 sayılı Kanunun 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK’nın 322. maddesi uyarınca düzeltilmesi mümkün bulunduğundan,hüküm fıkrasından “5237 sayılı Kanunun 53. maddesinin uygulanmasına” ilişkin bölümlerin çıkartılmak suretiyle sair yönleri usul ve yasaya uygun bulunan hükümlerin ayrı ayrı DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 22.10.2015 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.