Yargıtay Kararı 15. Ceza Dairesi 2015/14184 E. 2015/30867 K. 05.11.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 15. Ceza Dairesi
ESAS NO : 2015/14184
KARAR NO : 2015/30867
KARAR TARİHİ : 05.11.2015

Tebliğname No : 15 – 2014/7468

İNCELENEN KARARIN;
MAHKEMESİ : Malatya 1. Asliye Ceza Mahkemesi
TARİHİ : 12/11/2013
NUMARASI : 2013/633 (E) ve 2013/883 (K)
SANIK : A.. K..
SUÇ : Hırsızlık
Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
Dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için; failin bir kimseyi, kandırabilecek nitelikte hileli davranışlarla hataya düşürüp, onun veya başkasının zararına, kendisine veya başkasına yarar sağlaması gerekmektedir. Hile nitelikli bir yalandır. Fail tarafından yapılan hileli davranış belli oranda ağır, yoğun ve ustaca olmalı, sergileniş açısından mağdurun inceleme olanağını ortadan kaldıracak nitelikte bir takım hareketler olmalıdır. Kullanılan hileli davranışlarla mağdur yanılgıya düşürülmeli ve bu yanıltma sonucu yalanlara inanan mağdur tarafından sanık veya bir başkasına haksız çıkar sağlanmalıdır. Hilenin kandırıcı nitelikte olup olmadığı olaysal olarak değerlendirilmeli, olayın özelliği, fiille olan ilişkisi, mağdurun durumu, kullanılmışsa gizlenen veya değiştirilen belgenin nitelikleri ayrı ayrı nazara alınmalıdır.
Zilyedinin rızası olmadan başkasına ait taşınır bir malı, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak maksadıyla bulunduğu yerden almak, hırsızlık suçunun temel şeklidir. Taşınır malın alınmasının suç oluşturabilmesi için, zilyedinin rızasının bulunmaması gerekir.
Somut olayda; müştekinin, kendisine ait ….. plaka sayılı aracı satmayı düşündüğü için aracın camına “satılıktır” ilanı yapıştırması sebebi ile sanığın aracı görüp, satın almak bahanesi ile müştekinin yanına geldiği ve tarafların aracın satımı hususunda anlaştıkları akabinde sanığın, “ben aracı sanayide ustaya göstereyim” diyerek aracı alıp götürdüğü ancak geri getirmeyerek başkasına sattığı anlaşılmakla, müşteki tarafından aracın zilyetliğinin kısa bir süre için sanığa devredilmiş ve zilyetliğin devir iradesininin gerçekleşmemiş olması nedeniyle, eyleminin hırsızlık suçunu oluşturduğuna yönelik kabulde bir isabetsizlik görülmemiştir.
Bozma üzerine, yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre; sanık müdafiinin yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle, hükmün ONANMASINA, 05.11.2015 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.