Yargıtay Kararı 15. Ceza Dairesi 2013/3366 E. 2014/19183 K. 19.11.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 15. Ceza Dairesi
ESAS NO : 2013/3366
KARAR NO : 2014/19183
KARAR TARİHİ : 19.11.2014

Tebliğname No : 11 – 2011/43943
MAHKEMESİ : Ankara 24. Asliye Ceza Mahkemesi
TARİHİ : 30/11/2010
NUMARASI : 2010/251 (E) ve 2010/1166 (K)
SUÇ : Mala zarar verme, güveni kötüye kullanma

Dosya incelenerek gereği düşünüldü;
Mala zarar verme suçu, başkasının mülkiyetinde bulunan taşınır veya taşınmaz malın kısmen veya tamamen yıkılması, tahrip edilmesi, yok edilmesi, bozulması kullanılamaz hâle getirilmesi veya kirletilmesiyle oluşur. Bu bakımdan, söz konusu suç, seçimlik hareketli bir suçtur. Yıkma yalnızca taşınmazlar için söz konusudur. Taşınmazın önceki kullanış biçimine uygun olarak bir daha kullanılamaz duruma getirilmesini ifade eder. Yok etme, suça konu şeyin maddî varlığını ortadan kaldırmaktır. Bozma, suça konu şeyin, amacına uygun olarak kullanılması olanağını ortadan kaldırmaktır. Kirletme, başkasının binasının duvarına yazı yazmak, resim yapmak, afiş ve ilân yapıştırmak şeklinde gerçekleştirilmektedir.
Güveni kötüye kullanma suçunun oluşabilmesi için; failin bir malın zilyedi olması,malın iade edilmek veya belirli bir şekilde kullanmak üzere faile rızayla tevdi ve teslim edilmesi,failin kendisine verilen malı,veriliş gayesinin dışında,zilyedi olduğu malda malikmiş gibi satması, rehnetmesi tüketmesi,değiştirmesi veya bozması ve benzeri şekillerde tasarrufta bulunması ya da devir olgusunu inkar etmesi şeklinde, kendisine veya başkasına yarar sağlaması gerekmektedir.
Şikayetçiye ait otogaz istasyonunu kiralayan sanıkların kiralamış oldukları, istasyonda bulunan kanepe, tesisat ve elektrik kablolarına kasten hasar verdikleri, elektrik ve su sayaçlarını sökerek alıp götürdükleri, bu eylemleriyle mala zarar verme ve güveni kötüye kullanma suçlarını işlediklerinin iddia edildiği olayda;
Sanıkların savunmalarında, işyerinin istasyon vasfında olmadığını, ruhsat verilmediğini, Belediye’nin yıkım kararı aldığını ve mal sahibini bu durumdan haberdar ettiklerini beyan etmeleri; katılanın da beyanında, Belediye’nin yıkım kararı aldığını fakat yıkmadığını, sanıkların bu yapıyı yıkarak işyerine zarar verdiklerini ifade etmesi karşısında, beyanlar arasındaki çelişkinin giderilmesi ve gerçeğin kuşkuya yer vermeyecek şekilde tespit edilmesi bakımından, suç tarihinde Mamak Belediyesi’nce işyerindeki yapının yıkılması hakkında karar alınıp alınmadığının ve yıkım işleminin yapılıp yapılmadığının sorulması ile varsa tanık beyanlarının tespit edilmesi, sonucuna göre sanıkların hukuki durumunun tayin ve takdir edilmesi gerekirken eksik araştırma ile yazılı şekilde hüküm kurulması,
Bozmayı gerektirmiş, sanıklar müdafiinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün bu sebepten dolayı, 5320 sayılı Kanun’un 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK’nın 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 19.11.2014 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.