Yargıtay Kararı 15. Ceza Dairesi 2013/3311 E. 2013/8460 K. 07.05.2013 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 15. Ceza Dairesi
ESAS NO : 2013/3311
KARAR NO : 2013/8460
KARAR TARİHİ : 07.05.2013

MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Mala zarar verme, kasten yaralama
HÜKÜM : Mahkumiyet

Dosya incelenerek gereği düşünüldü;
Mala zarar verme suçu başkasının mülkiyetinde bulunan taşınır veya taşınmaz malın kısmen veya tamamen yıkılması, tahrip edilmesi, yok edilmesi, bozulması kullanılamaz hâle getirilmesi veya kirletilmesiyle oluşur. Bu bakımdan, söz konusu suç, seçimlik hareketli bir suçtur. Yıkma, yalnızca taşınmazlar için söz konusudur. Taşınmazın önceki kullanış biçimine uygun olarak bir daha kullanılamaz duruma getirilmesini ifade eder. Yok etme, suça konu şeyin maddî varlığını ortadan kaldırmaktır. Bozma, suça konu şeyin, amacına uygun olarak kullanılması olanağını ortadan kaldırmaktır. Kirletme, başkasının binasının duvarına yazı yazmak, resim yapmak, afiş ve ilân yapıştırmak şeklinde gerçekleştirilmektedir.
Sanığın, katılanla birlikte aynı apartmanda oturan ablasının ikametine gelmesi üzerine katılanın kendisine “buraya yollanmaya mı geldin pis orospu” diye hakaret etmesi üzerine bu sözün oluşturduğu tahrik altında katılanı basit tıbbi müdahele ile giderilebilecek şekilde yaraladığı, ayrıca katılanın ikametinin giriş kapısına zarar verdiği şeklinde gerçekleşen olayda; kasten yaralama ve mala zarar verme suçlarının oluştuğuna ilişkin kabulde bir isabetsizlik görülmemiştir.
1-Mala zarar verme suçundan kurulan hükme yönelik olarak yapılan temyzi incelemesinde;
Hükmün B bendinde mala zarar verme suçundan hüküm kurulurken uygulama maddesinin 5237 sayılı TCK’nın 151/1. maddesi yerine 86/2. maddesi olarak gösterilmesi mahallinde düzeltilebilir bir hata olarak görülmüştür.

Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, sanığın yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün ONANMASINA,
2-Kasten yaralama suçundan kurulan hükme yönelik olarak yapılan temyiz incelemesinde;
Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 03/02/2009 gün, 2008/11-250 esas, 2009/13 sayılı kararında da açıklandığı üzere, hükmün açıklanmasının geri bırakılması hususunda giderilmesi gereken zararın maddi zarar olup, katen yaralama suçunda, müşteki tarafından talep edilen veya mahkemece belirlenip ortaya konulan bir zarar miktarı bulunmadığından, zarar giderilmediği gibi eksik ve yetersiz gerekçeyle CMK’nın 231.maddesinin uygulanmamasına karar verilmesi,
Bozmayı gerektirmiş, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün bu sebepten dolayı 5320 sayılı Yasanın 8/1.maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK.un 321.maddesi uyarınca BOZULMASINA, 07.05.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.