Yargıtay Kararı 15. Ceza Dairesi 2013/3026 E. 2014/19217 K. 19.11.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 15. Ceza Dairesi
ESAS NO : 2013/3026
KARAR NO : 2014/19217
KARAR TARİHİ : 19.11.2014

Tebliğname No : 15 – 2011/281841
MAHKEMESİ : Gördes Asliye Ceza Mahkemesi
TARİHİ : 21/04/2011
NUMARASI : 2010/119 (E) ve 2011/94 (K)
SUÇ : Dolandırıcılık

Dosya incelenerek gereği düşünüldü;
Dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için; failin bir kimseyi, kandırabilecek nitelikte hileli davranışlarla hataya düşürüp, onun veya başkasının zararına, kendisine veya başkasına yarar sağlaması gerekmektedir.
Hile nitelikli bir yalandır. Fail tarafından yapılan hileli davranış belli oranda ağır, yoğun ve ustaca olmalı, sergileniş açısından mağdurun inceleme olanağını ortadan kaldıracak nitelikte bir takım hareketler olmalıdır. Kullanılan hileli davranışlarla mağdur yanılgıya düşürülmeli ve bu yanıltma sonucu yalanlara inanan mağdur tarafından sanık veya bir başkasına haksız çıkar sağlanmalıdır.
Hilenin kandırıcı nitelikte olup olmadığı olaysal olarak değerlendirilmeli, olayın özelliği, mağdurun durumu, fiille olan ilişkisi, kullanılan hilenin şekli, kullanılmışsa gizlenen veya değiştirilen belgenin nitelikleri ayrı ayrı nazara alınmalıdır.
Katılan D.. D..’ın evlenme niyetinde bulunduğu, bunun için daha önce tanımış olduğu beraat eden sanık O.. K.. ile evlenebileceği bir tanıdığının olup olmadığı hususunda görüştüğü, daha sonra beraat eden Osman ile birlikte babası tanık İlyas ve tanık M.. K..’ı da yanına alarak Simav İlçesi’ne gittikleri, burada daha önceden tanımadığı sanık Mehmet ve sanık Ömür ile görüştükleri, sanık Mehmet’in, katılandan 2.800,00 TL para aldığı ve evlilik hususunda anlaşılması üzerine katılan ve babasının sanık Ömür’le K. Köyü’ne gelerek düğün hazırlıklarına başladıkları, bu esnada sanık Ömür’ün, katılan D.. D..’ın 23.11.2009 tarihli kolluk ifadesine göre katılan Davut ile üç gün birlikte kaldığı, bu süreçte sanık Ömür’e kuyumcudan ziynet eşyaları alındığı, sanık Ömür’ün, altınları aldıktan sonra katılan Davut ile babası İlyas’a haber vermeksizin köyden kaçtığı, bundan sonra sanıklar Mehmet ve Ömür ile herhangi bir şekilde irtibat kurulamadığı somut olayda; gerçeğin kuşkuya yer vermeyecek şekilde tespiti bakımından sanıklar ile katılan D.. D..’ın, tanık İ.. D..’ın, tanık M.. K..’ın ayrıca beraat eden sanık O.. K..’nın yüzleştirilmesi, bunun mümkün olmaması karşısında sanıkların önden ve yandan çekilmiş fotoğrafları temin edilerek katılana ve bahsi geçen tanıklar ile beraat eden sanık Osman’a gösterilmesi suretiyle teşhis işlemi yaptırılarak, ayrıca sanık Ömür’ün suç tarihinde cezaevinde başka bir suçtan tutuklu bulunduğunu belirtmesi karşısında, bu hususun doğruluğu araştırılarak sonucuna göre karar verilmesi yerine yazılı şekilde eksik incelemeyle karar verilmesi,
Bozmayı gerektirmiş, sanıkların temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden hükmün 5320 sayılı Kanunu’nun 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK’nın 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 19/11/2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.