YARGITAY KARARI
DAİRE : 15. Ceza Dairesi
ESAS NO : 2013/28104
KARAR NO : 2014/18634
KARAR TARİHİ : 12.11.2014
Tebliğname No : 15 – 2012/155981
MAHKEMESİ : Milas 2. Asliye Ceza Mahkemesi
TARİHİ : 08/12/2011
NUMARASI : 2010/698 (E) ve 2011/718 (K)
SUÇ : Mala zarar verme, güveni kötüye kullanma
Dosya incelenerek gereği düşünüldü;
Mala zarar verme suçu, başkasının mülkiyetinde bulunan taşınır veya taşınmaz malın kısmen veya tamamen yıkılması, tahrip edilmesi, yok edilmesi, bozulması kullanılamaz hâle getirilmesi veya kirletilmesiyle oluşur. Bu bakımdan,söz konusu suç, seçimlik hareketli bir suçtur. Yıkma yalnızca taşınmazlar için söz konusudur. Taşınmazın önceki kullanış biçimine uygun olarak bir daha kullanılamaz duruma getirilmesini ifade eder. Yok etme, suça konu şeyin maddî varlığını ortadan kaldırmaktır. Bozma, suça konu şeyin, amacına uygun olarak kullanılması olanağını ortadan kaldırmaktır. Kirletme, başkasının binasının duvarına yazı yazmak, resim yapmak, afiş ve ilân yapıştırmak şeklinde gerçekleştirilmektedir.
Güveni kötüye kullanma suçunun oluşabilmesi için; failin bir malın zilyedi olması, malın iade edilmek veya belirli bir şekilde kullanmak üzere faile rızayla tevdi ve teslim edilmesi, failin kendisine verilen malı,veriliş gayesinin dışında, zilyedi olduğu malda malikmiş gibi satması, rehnetmesi tüketmesi, değiştirmesi veya bozması ve benzeri şekillerde tasarrufta bulunması ya da devir olgusunu inkar etmesi şeklinde, kendisine veya başkasına yarar sağlaması gerekmektedir.
Sanığın, şikayetçiye ait eşyalı evi emlakçı aracılığı ile kiraladığı, şikayetçiye ait evin oturma odasının ve çocuk odasının pencere camını, salonda bulunan kapı camını kırarak zarar verdiği, kendisine kullanması için kira sözleşmesiyle teslim edilen banyodaki elektrikli şofbeni, 1 adet yatağı, elektrik süpürgesini, 2 adet yolluğu, mekik aletini, televizyon sehpasını, uydu receveri, 3-4 adet plastik sandalyeyi yanına alarak evden ayrıldığı, sanığın bu eylemleriyle mala zarar verme ve güveni kötüye kullanma suçlarını işlediğinin iddia edildiği olayda;
Katılanın evini emlakçı vasıtası ile sanığa kiraladığını beyan etmesi karşısında, sanığın giderken kiraladığı evden eşya götürüp götürmediğinin, kırılmış olduğu iddia edilen camların evin teslimi anında sağlam olup olmadığının tespiti bakımından, sanığa evi kiralayan Hitit Emlak isimli işyeri sahibinin beyanının alınması ile 03.11.2010 tarihli araştırma tutanağında şikayetçi olarak adı geçen T. Ö.’in konuya ilişkin bilgi ve görgüsünün sorulması sonucuna göre sanığın hukuki durumunun tayin ve takdir edilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması,
Bozmayı gerektirmiş, o yer Cumhuriyet savcısının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı 5320 sayılı Kanun’un 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK’nın 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 12.11.2014 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.