YARGITAY KARARI
DAİRE : 15. Ceza Dairesi
ESAS NO : 2013/28032
KARAR NO : 2014/18790
KARAR TARİHİ : 13.11.2014
Tebliğname No : 15 – 2012/152672
MAHKEMESİ : Samsun 5. Asliye Ceza Mahkemesi
TARİHİ : 21/03/2012
NUMARASI : 2011/535 (E) ve 2012/243 (K)
SUÇ : Mala zarar verme
Dosya incelenerek gereği düşünüldü;
Mala zarar verme suçu başkasının mülkiyetinde bulunan taşınır veya taşınmaz malın kısmen veya tamamen yıkılması, tahrip edilmesi, yok edilmesi, bozulması kullanılamaz hâle getirilmesi veya kirletilmesiyle oluşur. Bu bakımdan, söz konusu suç, seçimlik hareketli bir suçtur. Yıkma, yalnızca taşınmazlar için söz konusudur. Taşınmazın önceki kullanış biçimine uygun olarak bir daha kullanılamaz duruma getirilmesini ifade eder. Yok, etme, suça konu şeyin maddî varlığını ortadan kaldırmaktır. Bozma, suça konu şeyin, amacına uygun olarak kullanılması olanağını ortadan kaldırmaktır. Kirletme, başkasının binasının duvarına yazı yazmak, resim yapmak, afiş ve ilân yapıştırmak şeklinde gerçekleştirilmektedir.
Sanığın, kendisine tahsis edilen lojmana mutfak dolabı alabilmek için, olaya konu olan lojmanın yıkım kararı bulunduğundan, buradan sorumlu görevliden aldığı izin ve anahtarla girip kendi lojmanına buradaki mutfak dolabını almak istediği sırada, kendisine verilen anahtarın daire kapısını açmaması üzerine, kapı kilidini kırmak sureti ile içeri girdiği ve içerde mağdura ait eşyaların bulunduğunu anlayınca, geri çıkıp kapısını asma kilit takmak sureti ile kilitledikten sonra olay mahallinden ayrılması şeklinde gerçekleşen olayda; sanığın ilgili yıkım kararı olan lojmanın mutfak dolaplarını almak için yetkili ve görevli kişiden izin aldığı ve aldığı bu izin kapsamında temin ettiği anahtarla olaya konu daireye girmeye çalıştığı ve daire kapısının görevliden aldığı anahtarın açmaması üzerine kapı kilidini kırdığı anlaşıldığından, sanıkta mala zarar verme kastının bulunmadığı, yasal unsurları oluşmayan suçtan sanığın beraati yerine yazılı şekilde mahkumiyetine karar verilmesi,
Bozmayı gerektirmiş, sanıkların temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden hükmün 5320 sayılı Yasanın 8/1.maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK’nın 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 13.11.2014 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.