YARGITAY KARARI
DAİRE : 15. Ceza Dairesi
ESAS NO : 2013/27673
KARAR NO : 2014/18864
KARAR TARİHİ : 13.11.2014
Tebliğname No : 15 – 2012/140875
MAHKEMESİ : Samsun 1. Asliye Ceza Mahkemesi
TARİHİ : 22/02/2012
NUMARASI : 2011/537 (E) ve 2012/102 (K)
SUÇ : Mala zarar verme
Dosya incelenerek gereği düşünüldü;
Mala zarar verme suçu başkasının mülkiyetinde bulunan taşınır veya taşınmaz malın kısmen veya tamamen yıkılması, tahrip edilmesi, yok edilmesi, bozulması kullanılamaz hâle getirilmesi veya kirletilmesiyle oluşur. Bu bakımdan, söz konusu suç, seçimlik hareketli bir suçtur. Yıkma, yalnızca taşınmazlar için söz konusudur. Taşınmazın önceki kullanış biçimine uygun olarak bir daha kullanılamaz duruma getirilmesini ifade eder. Yok etme, suça konu şeyin maddî varlığını ortadan kaldırmaktır. Bozma, suça konu şeyin, amacına uygun olarak kullanılması olanağını ortadan kaldırmaktır. Kirletme, başkasının binasının duvarına yazı yazmak, resim yapmak, afiş ve ilân yapıştırmak şeklinde gerçekleştirilmektedir.
Müşteki ile sanığın akraba oldukları ve A. Mahallesi … sokakta miras olarak kalan dairelerinin bulunduğu, söz konusu dairenin mirasçılar tarafından sırayla kiraya verilerek kira parasının tahsil edildiği, bu çerçevede sanık tarafından kiralanan daireden kiracının çıkması üzerine müştekinin kendine ait eşyaları buraya taşıdığı, sanığın da bu duruma sinirlenerek müştekiye ait eşyaları dışarıya çıkardığı, bu esnada müştekinin sahibi olduğu yatak odası dolabının sanık tarafından sökülmesi üzerine suça konu dolabın vidalama yerlerinde hafif kırılmalar meydana geldiği, bu şekilde sanığın mala zarar verme suçunu işlediğinin iddia edildiği olayda; sanık savunması, müşteki ifadesi, görgü tespit tutanağı ve tüm dosya kapsamına göre suçun sanık tarafından işlendiği sabit olmakla bu gerekçelere dayanan mahkemenin kabulünde bir isabetsizlik bulunmamıştır.
Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, sanığın yerinde görülmeyen sair temyiz itirazlarının reddine, ancak;
Sanık tarafından kiralanan ve taraflara miras olarak kalan daireden kiracının çıkması üzerine müştekinin sanığın rızasına hilafına kendine ait eşyaları söz konusu daireye taşıdığı, sanığın da bu duruma sinirlenerek suça konu eşyaları daireden alarak dışarıya taşıdığını savunması karşısında, 5237 sayılı TCK’nın 29. maddesi kapsamında, sanık hakkında haksız tahrik hükümlerinin uygulanıp uygulanmayacağının karar yerinde tartışılmaması,
Bozmayı gerektirmiş, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı 5320 sayılı Kanunun 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK’nın 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 13.11.2014 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.