YARGITAY KARARI
DAİRE : 15. Ceza Dairesi
ESAS NO : 2013/26998
KARAR NO : 2014/18297
KARAR TARİHİ : 06.11.2014
Tebliğname No : 15 – 2012/95124
MAHKEMESİ : Bartın Asliye Ceza Mahkemesi
TARİHİ : 23/01/2012
NUMARASI : 2010/357 (E) ve 2012/19 (K)
SUÇ : Mala zarar verme
Dosya incelenerek gereği düşünüldü;
Mala zarar verme suçu başkasının mülkiyetinde bulunan taşınır veya taşınmaz malın kısmen veya tamamen yıkılması, tahrip edilmesi, yok edilmesi, bozulması kullanılamaz hâle getirilmesi veya kirletilmesiyle oluşur. Bu bakımdan, söz konusu suç, seçimlik hareketli bir suçtur. Yıkma, yalnızca taşınmazlar için söz konusudur. Taşınmazın önceki kullanış biçimine uygun olarak bir daha kullanılamaz duruma getirilmesini ifade eder. Yok etme, suça konu şeyin maddî varlığını ortadan kaldırmaktır. Bozma, suça konu şeyin, amacına uygun olarak kullanılması olanağını ortadan kaldırmaktır. Kirletme, başkasının binasının duvarına yazı yazmak, resim yapmak, afiş ve ilân yapıştırmak şeklinde gerçekleştirilmektedir.
Sanık H.. Ö..’nın U. Köyünün muhtarı olduğu ve adı geçen köyde yol düzenleme çalışması yapılacağı için Aşıklar Mahallesinde bulunan üç adet alçak gerilim hattı direğinin yerlerinin değiştirilmesi için 12.10.2009 tarihinde Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş Bartın İşletme Müdürlüğüne dilekçe ile müracaatta bulunduğu, bu kapsamda Başkent Edaş Kozcağız İşletme Şefliğinde görevli olan diğer sanıklar H.. A.., Z.. D.. ve M.. A..’un sözkonusu direklerin yerlerini değiştirirlerken sanık Hüseyin’in talimatıyla U. Köyü Harman Mevkii … ada … parsel nolu … metrekarelik arazi içinde bulunan katılanlara ait altı adet meşe ağacını keserek zarar verdiklerinin iddia edildiği olayda, sanıkların aşamalarda değişmeyen ifadelerinde, katılanlara ait ağaçların elektrik direklerine zarar verdiğini, kişilerin can ve mal güvenliğinin tehlikeye düşmemesi için Enerji Bakanlığı Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliğinin 46. maddesine dayanarak suça konu ağaçları kestiklerini belirtip atılı suçu kabul etmemeleri karşısında, gerçeğin kuşkuya yer bırakmayacak şekilde ortaya çıkarılması açısından; dosya içeriğine göre olaya ilişkin bilgi ve görgülerinin olduğu anlaşılan O. Ç. ve T. Ç.’in duruşmaya çağrılarak tanık sıfatıyla beyanlarının tespit edilmesi ve Enerji Bakanlığı Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliğinin 46. maddesinin incelenmesinden sonra toplanan tüm delillerin birlikte değerlendirilerek sonucuna göre sanıkların hukuki durumlarının tayin ve takdir edilmesi gerektiği gözetilmeden eksik inceleme ve yetersiz gerekçeyle yazılı şekilde karar verilmesi,
Bozmayı gerektirmiş, sanıklar M.. A.., H.. A.., Z.. D.. müdafiileri ve sanık H.. Ö..’nın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı 5320 sayılı Kanunun 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK’nın 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 06.11.2014 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.