YARGITAY KARARI
DAİRE : 15. Ceza Dairesi
ESAS NO : 2013/26832
KARAR NO : 2014/3011
KARAR TARİHİ : 19.02.2014
Tebliğname No : 15 – 2012/117990
MAHKEMESİ : Sarayönü Asliye Ceza Mahkemesi
TARİHİ : 09/02/2012
NUMARASI : 2011/88 (E) ve 2012/6 (K)
SUÇ : Mala zarar verme
Dosya incelenerek gereği düşünüldü;
Mala zarar verme suçu başkasının mülkiyetinde bulunan taşınır veya taşınmaz malın kısmen veya tamamen yıkılması, tahrip edilmesi, yok edilmesi, bozulması kullanılamaz hâle getirilmesi veya kirletilmesiyle oluşur. Bu bakımdan, söz konusu suç,seçimlik hareketli bir suçtur. Yıkma, yalnızca taşınmazlar için söz konusudur. Taşınmazın önceki kullanış biçimine uygun olarak bir daha kullanılamaz duruma getirilmesini ifade eder. Yok etme, suça konu şeyin maddî varlığını ortadan kaldırmaktır. Bozma, suça konu şeyin, amacına uygun olarak kullanılması olanağını ortadan kaldırmaktır. Kirletme, başkasının binasının duvarına yazı yazmak, resim yapmak, afiş ve ilân yapıştırmak şeklinde gerçekleştirilmektedir.
Sanığın, katılana ait yolun kenarında bulunan tarladaki 14 adet sulama fiskiyeleri ve 1 adet boru mandalını biçer döverle geçerken kırarak zarar verdiği iddia edilen olayda; sanığın, savunmasında; yolun dar olması nedeniyle yan tarafta bulunan ekin tarlasına girmemek için iki adet fiskiyeyi yolun kenarında olması nedeniyle biçerdöverin tablasının değmesi nedeniyle kırıldığını beyan etmesi karşısında; gerçeğin kuşkuya yer vermeyecek şekilde ortaya çıkarılması ve sanığın suç kastının belirlenmesi bakımından konusunda uzman teknik bilirkişilerle olay mahallinde keşif yapılarak, suça konu arazideki yol genişliğinin tapu kayıtları da göz önüne alınarak belirlenip kırılan su fıskiyelerinin katılana ait tarlanın içerisinde kalıp kalmadığının belirlenip, biçer döverin de genişliği tespit edildikten sonra normal biçimde yol üzerinde seyrederken kırılan fıskiyelere zarar verme ihtimalinin bulunup bulunmadığı; ayrıca olay yeri tespit tutanağında ismi geçen tutanak mümzilerinin de beyanın alınarak tutanakta kırıldığı belirtilen 16 adet fiskiyenin birbirlerine ne kadar mesafede olduğunun belirlenmek suretiyle toplanan delillerin sonucuna göre sanığın hukuki durumunun tayin ve takdiri gerekirken, eksik soruşturma ile yazılı şekilde hüküm tesisi,
Bozmayı gerektirmiş, katılan vekili ve Cumhuriyet savcısının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden hükmün 5320 sayılı Kanunun 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK’nın 321. maddesi gereğince BOZULMASINA, 19.02.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.