Yargıtay Kararı 15. Ceza Dairesi 2013/2131 E. 2013/7536 K. 24.04.2013 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 15. Ceza Dairesi
ESAS NO : 2013/2131
KARAR NO : 2013/7536
KARAR TARİHİ : 24.04.2013

MAHKEMESİ :Çocuk Mahkemesi
SUÇA SÜRÜKLENEN
ÇOCUKLAR : …, …
SUÇ : Kamu Malına Zarar Verme

Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
5395 Sayılı Yasa’nın 3/a-2 maddesine göre kanunlarda suç olarak tanımlanan bir fiili işlediği iddiası ile hakkında soruşturma veya kovuşturma yapılan ya da işlediği fiilden dolayı hakkında güvenlik tedbirine karar verilen çocuk için suça sürüklenen çocuk ifadesinin kullanılması gerekirken sanık ifadesinin kullanılması mahallinde düzeltilebileceğinden, yine suça sürüklenen çocuk … hakkında kurulan hükümde 5237 sayılı TCK’nın 168/2. maddesinin aynı yasanın 31. maddesinden önce uygulanması suretiyle, aynı yasanın 61/5. maddesine aykırı davranılması sonuca etkili olmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.
Mala zarar verme suçu başkasının mülkiyetinde bulunan taşınır veya taşınmaz malın kısmen veya tamamen yıkılması, tahrip edilmesi, yok edilmesi, bozulması kullanılamaz hâle getirilmesi veya kirletilmesiyle oluşur. Bu bakımdan, söz konusu suç, seçimlik hareketli bir suçtur. Yıkma yalnızca taşınmazlar için söz konusudur. Taşınmazın önceki kullanış biçimine uygun olarak bir daha kullanılamaz duruma getirilmesini ifade eder. Yok etme, suça konu şeyin maddî varlığını ortadan kaldırmaktır. Bozma, suça konu şeyin, amacına uygun olarak kullanılması olanağını ortadan kaldırmaktır. Kirletme, başkasının binasının duvarına yazı yazmak, resim yapmak, afiş ve ilân yapıştırmak şeklinde gerçekleştirilmektedir.
Somut olayda; suça sürüklenen çocukların hükümlü olarak bulundukları Ankara Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda 25.04.2010 tarihinde kaldıkları koğuşun oda pencere
camlarını kırdıkları, suça sürüklenen çocuk …’ın bir gün sonra yeniden oda pencere camını kırdığı, ayrıca 11.05.2010 tarihinde de yine kalmakta olduğu müşahade odasının pencere camını kırması şeklindeki eylemlerinin kamu malına zarar verme suçunu oluşturduğuna yönelik kabulde bir isabetsizlik görülmemiştir.
Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, yerinde görülmeyen sair temyiz itirazlarının reddine, ancak;
Suça sürüklenen çocuklar hakkında verilen hükümde zorunlu müdafii ücretinin suça sürüklenen çocuklardan tahsiline karar verilmesi yasaya aykırı ise de, bu husus yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden, 447 TL ve 508 TL müdafii ücretinin suça sürüklenen çocuklardan tahsil edilmesi ile ilgili bölümün çıkartılarak yerine, suça sürüklenen çocukların “iki adet davetiye ücreti 10 TL ve iki adet posta ücreti 3.70 TL olmak üzere toplam 13,70 TL yargılama giderinin suça sürüklenen çocuklardan eşit biçimde tahsiline” şeklinde yazılmak suretiyle hükmün DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 24/04/2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.