Yargıtay Kararı 15. Ceza Dairesi 2013/2065 E. 2013/7729 K. 25.04.2013 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 15. Ceza Dairesi
ESAS NO : 2013/2065
KARAR NO : 2013/7729
KARAR TARİHİ : 25.04.2013

MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Mala zarar verme
HÜKÜM : Mahkumiyet

Dosya incelenerek gereği düşünüldü;
Sanık hakkında mala zarar verme suçundan kurulan mahkumiyet hükmüne yönelik yapılan incelemede;
Mala zarar verme suçu başkasının mülkiyetinde bulunan taşınır veya taşınmaz malın kısmen veya tamamen yıkılması, tahrip edilmesi, yok edilmesi, bozulması kullanılamaz hâle getirilmesi veya kirletilmesiyle oluşur.Bu bakımdan,söz konusu suç,seçimlik hareketli bir suçtur.Yıkma,yalnızca taşınmazlar için söz konusudur. Taşınmazın önceki kullanış biçimine uygun olarak bir daha kullanılamaz duruma getirilmesini ifade eder.Yok etme, suça konu şeyin maddî varlığını ortadan kaldırmaktır. Bozma, suça konu şeyin, amacına uygun olarak kullanılması olanağını ortadan kaldırmaktır.Kirletme, başkasının binasının duvarına yazı yazmak, resim yapmak, afiş ve ilân yapıştırmak şeklinde gerçekleştirilmektedir.
Somut olayda; Sanık …’ün çeşitli bankalardan almış olduğu kredi borcunu ödeyemediği, borcunu ödemesi için bankalar tarafından sürekli ihtar yapılması ve ekonomik şartlardan dolayı ailevi sorunlarının da çıkması üzerine yol üzerinde gördüğü Garanti Bankası …. Şubesi’nin camına taş atarak kırdığı, yine aynı gün Halk Bankası …. Şubesi’nin camına taş atarak kırdığı olayda mala zarar verme suçunun oluştuğuna yönelik kabulde bir isabetsizlik görülmemiştir.
Halkbankası 4603 sayılı kanunla anonim şirkete dönüştürülmüş özel hukuk tüzel kişisi hüviyetinde bir banka olmakla birlikte sermayesinin Hazine’ye ait olması nedeniyle bu bankanın malına zarar verme eyleminin TCK’nın 152/1-amadde ve bendinde yazılı kamu malına zarar verme suçunu oluşturması nedeniyle tebliğnamedeki bu husustaki bozma düşüncesine iştirak edilmemiştir.
Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, yerinde görülmeyen diğer temyiz itirazlarının reddine; ancak
Sanığın yargılama aşamasında söz konu bankalara yazılı olarak müracaat ederek zararı karşılamak istediğini belirtmesi mağdur bankaların ise zararlarının ilgili sigorta şirketince karşılandığından bahisle sanığın kendisine yapılacak rucuyu beklediğinin anlaşılmış olması karşısında, zararları gidermesi hususunda makul süre verilmesi gerektiğinin gözetilmemesi;
Bozmayı gerektirmiş, sanığın temyiz itirazları bu nedenle yerinde görülmüş olduğundan, hükmün 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK’nun 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 25/04/2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.