YARGITAY KARARI
DAİRE : 15. Ceza Dairesi
ESAS NO : 2013/18627
KARAR NO : 2015/31470
KARAR TARİHİ : 26.11.2015
Tebliğname No : 15 – 2012/12759
MAHKEMESİ : Seydişehir Asliye Ceza Mahkemesi
TARİHİ : 01/11/2011
NUMARASI : 2011/37 (E) ve 2011/203 (K)
SUÇ : Dolandırıcılık
Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
Dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için; failin bir kimseyi, kandırabilecek nitelikte hileli davranışlarla hataya düşürüp, onun veya başkasının zararına, kendisine veya başkasına yarar sağlaması gerekmektedir.
Hile nitelikli bir yalandır. Fail tarafından yapılan hileli davranış belli oranda ağır, yoğun ve ustaca olmalı, sergileniş açısından mağdurun inceleme olanağını ortadan kaldıracak nitelikte bir takım hareketler olmalıdır. Kullanılan hileli davranışlarla mağdur yanılgıya düşürülmeli ve bu yanıltma sonucu yalanlara inanan mağdur tarafından sanık veya bir başkasına haksız çıkar sağlanmalıdır.
Hilenin kandırıcı nitelikte olup olmadığı olaysal olarak değerlendirilmeli, olayın özelliği, mağdurun durumu, fiille olan ilişkisi, kullanılan hilenin şekli, kullanılmışsa gizlenen veya değiştirilen belgenin nitelikleri ayrı ayrı nazara alınmalıdır.
Resmi nikahla Samiye adlı kişi ile evli olan sanık Erol’un, hakkında “dolandırıcılık” suçundan 07.01.2011 tarihli “kovuşturmaya yer olmadığı” kararı verilen kız kardeşi Kamile (ve onun gayri resmi birlikte yaşadığı sanık A. Ü..’da) olduğu halde, Seydişehir’de oğlu-tanık Y.. Y.. ve kızı A.C.. ile birlikte yaşayan şikayetçi Emine ile “…evlenmek istediğini açıklayarak” irtibat kurması sonrasında, tanık Yusuf’un “…annesi şikayetçinin tarla sattığını, o para ile kendisine bir araba alınmasını istediğini…” öğrenmesi üzerine, fikir-eylem birliği içinde diğer sanık A. Ü.. ile hareket ederek “…Yusuf’a bir araç alımı hususunda yardımcı olacaklarını söyleyip” katılanı ikna ederek, birlikte (Y.. Y.., A.C.., K. K.. dahil) suç tarihinde Konya’ya hareket etmeleri (yolculuk sırasında araçlarının akaryakıt bedellerini de şikayetçiye ödetmeleri) ve Konya girişindeki D…. Akaryakıt Tesisine (Opet) vardıklarında “…araç ve satıcısı buraya gelecek, sen parayı bize ver…” diyerek katılandan 4.500 TL’yi teslim almalarına rağmen, alım-satım vaadine konu olduğu ileri sürülen aracın teslimini gerçekleştirmeyerek haksız yarar sağlamaları eylemlerinin “dolandırıcılık” suçunu oluşturduğu iddia edilen somut olayda;
Gerçeğin kuşkuya yer bırakmayacak biçimde belirlenebilmesi amacına yönelik olarak; sanık Erol ve Ata’nın aşamalardaki anlatımları ile sanık Erol’un 26.09.2011 tarihli savunma dilekçesi içerikleri üzerinde durulup, A… Oto Galeri işleticisi olduğu belirtilen İ. A.. ile şikayetçinin kızı A.C.. ve hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilen Kamile Kula ve sanık Erol’un 23.12.2010 tarihli savcılık ifadesinde adı geçen M. Ö..’ın iddia ve savunmalar doğrultusunda usulünce tanık sıfatıyla beyanlarının alınması, varlığı savunulan araç alım-satımına ilişkin protokol ile senetlerin temin edilip incelenmesi, toplanan deliller birlikte değerlendirilerek varılacak sonuca göre sanıkların hukuki durumlarının takdir ve tayini gerekirken eksik soruşturma ve kovuşturmayla yazılı şekilde hükümler kurulması,
Bozmayı gerektirmiş, C. savcısının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükümlerin bu sebeplerden dolayı 5320 sayılı Kanunun 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK’nın 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 26.11.2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi.