Yargıtay Kararı 15. Ceza Dairesi 2013/18035 E. 2015/30955 K. 09.11.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 15. Ceza Dairesi
ESAS NO : 2013/18035
KARAR NO : 2015/30955
KARAR TARİHİ : 09.11.2015

Tebliğname No : 15 – 2012/14210

İNCELENEN KARARIN;
MAHKEMESİ : Gaziantep 4. Ağır Ceza Mahkemesi
TARİHİ : 27/10/2011
NUMARASI : 2011/270 (E) ve 2011/313 (K)
SANIK : P.. B..
SUÇ : Nitelikli dolandırıcılık
Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
Dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için; failin bir kimseyi, kandırabilecek nitelikte hileli davranışlarla hataya düşürüp, onun veya başkasının zararına, kendisine veya başkasına yarar sağlaması gerekmektedir. Hile nitelikli bir yalandır. Fail tarafından yapılan hileli davranış belli oranda ağır, yoğun ve ustaca olmalı, sergileniş açısından mağdurun inceleme olanağını ortadan kaldıracak nitelikte bir takım hareketler olmalıdır. Kullanılan hileli davranışlarla mağdur yanılgıya düşürülmeli ve bu yanıltma sonucu yalanlara inanan mağdur tarafından sanık veya bir başkasına haksız çıkar sağlanmalıdır. Hilenin kandırıcı nitelikte olup olmadığı olaysal olarak değerlendirilmeli, olayın özelliği, fiille olan ilişkisi, mağdurun durumu, kullanılmışsa gizlenen veya değiştirilen belgenin nitelikleri ayrı ayrı nazara alınmalıdır.
TCK’nın 158/1-e bendinde belirtilen, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına olarak dolandırıcılık suçunun işlenmesi, nitelikli hal kabul edilmiştir. Hangi kurum ve kuruluşların, kamusal nitelik taşıdığı, o kurumun kadro bakımından bağlı olduğu durumu düzenleyen mevzuata göre belirlenir. Bu nitelikli halin oluşması için,eylemin kamu kurum ve kuruluşlarının mal varlığına zarar vermek amacıyla işlenmesi gerekir. Zarar vermek, kamu kurum ve kuruluşlarından hakkı olmayan bir parayı almak yada bir borcu geri vermemek şeklinde olabilir. Bu suçun zarar göreni kamu kurum ve kuruluşunun tüzel kişiliğidir. Kamu kurum ve kuruluşlarının zarar görmesi söz konusu değilse bu suç oluşmayacaktır. Dolandırıcılık suçunun kamu yararına çalışan hayır kurumlarının zararına işlenmesi madde kapsamında değildir.
Sanığın, emekliyken ölen eşinden dul maaşı alırken bu kez ölen babası nedeniyle yetim maaşı almak için kuruma başvurduğu ve ilgili kurum tarafından sanığa iki ayrı yerden maaş ödendiği, sanığın bu şekilde kurumun 3.646 TL zararına sebebiyet vermek suretiyle kamu kurumu zararına dolandırıcılık suçunu işlediğinin iddia edildiği olayda, kurum kayıtlarında yapılacak basit bir incelemeyle sanığın, başka bir yerden maaş aldığının kolaylıkla öğrenilebileceği, sanığın ilgili kurumun denetim imkanını ortadan kaldırmadığı, sanığın, para çekme hakkının olmadığını bilmediği, bu nedenle suç kastının bulunmadığı dikkate alınarak suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle verilen beraat kararında bir isabetsizlik bulunmamıştır.
Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, katılan vekilinin temyiz itirazlarının reddiyle hükmün ONANMASINA, 09/11/2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.