Yargıtay Kararı 15. Ceza Dairesi 2013/16285 E. 2014/5349 K. 24.03.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 15. Ceza Dairesi
ESAS NO : 2013/16285
KARAR NO : 2014/5349
KARAR TARİHİ : 24.03.2014

MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Mala zarar verme, konut dokunulmazlığının ihlali suçuna teşebbüs
HÜKÜM : Mahkûmiyet

Dosya incelenerek gereği düşünüldü;
Mala zarar verme suçu başkasının mülkiyetinde bulunan taşınır veya taşınmaz malın kısmen veya tamamen yıkılması, tahrip edilmesi, yok edilmesi, bozulması kullanılamaz hâle getirilmesi veya kirletilmesiyle oluşur. Bu bakımdan, söz konusu suç, seçimlik hareketli bir suçtur. Yıkma, yalnızca taşınmazlar için söz konusudur. Taşınmazın önceki kullanış biçimine uygun olarak bir daha kullanılamaz duruma getirilmesini ifade eder. Yok etme, suça konu şeyin maddî varlığını ortadan kaldırmaktır. Bozma, suça konu şeyin, amacına uygun olarak kullanılması olanağını ortadan kaldırmaktır. Kirletme, başkasının binasının duvarına yazı yazmak, resim yapmak, afiş ve ilân yapıştırmak şeklinde gerçekleştirilmektedir.
Bir kimsenin konutuna,konutunun eklentilerine rızasına aykırı olarak giren veya rıza ile girildikten sonra çıkmayan kişi konut dokunulmazlığı suçunu işlemiş olur. Konuta girmek,failin bütün vücudu ile tamamen konuta girmesi demektir. Bu nedenle,konutun eklentisi içinde olmamak kaydıyla, pencereden içeriye bakma, kapıyı dinleme camı tıkırdatma,dış kapı zilini çalma bu suçu oluşturmaz. Konuta veya eklentisine nereden girildiğinin önemi yoktur. Konuttan çıkmamak,konut sahibinin rızası ile girilen konuttan, söz, hareket ve tavırlarıyla kendisini çıkmaya davet edilmesine rağmen, çıkmamaktadır.
Apartman giriş kapısından sonraki koridorların,merdiven ve merdiven boşluklarının, daire giriş kapısı ön kısımlarının, sahanlıkların apartmanda oturanlara ait ortak “eklenti” olduğunun kabulü gerekir. Apartman dış kapısının açık kalması, bu kısımların eklenti olma niteliğini etkilemeyeceği gibi eklenti sayılmamasına da neden olmaz. Dış kapının konması;bu yerlerin dış alemle ilgisinin kesildiğine ve yasa dışı bir amaçla içeri girilmesine izin verilmediğine ilişkin iradenin bir göstergesidir. Merdivenler ve sahanlık,konuta giriş çıkış için zaruri,konutun kullanış amacını tamamlayan ve sağlayan, konuta bağlı yerlerdendir. Her isteyenin bu yerlere girmesi ve yararlanması olanaksızdır. Sahanlık ve merdiven olmadan konut olamayacağı gibi, konut olmadan da merdiven ve sahanlık olamaz. Bu itibarla konut ve apartman merdiveni birbirinden ayrılmaz birer parça ve merdivenler konutun,eklentileridir.
Sanık …’ın, aynı dosya kapsamında yargılanan ve atılı suçlardan mahkumiyetine karar verilen; ancak hükmü temyiz etmeyen diğer sanık … ile birlikte, olay günü gündüz saat 15;15 sıralarında, şikayetçi …’ın ikamet ettiği dairenin giriş kapısını tornavida ile açmaya çalışarak giriş kapısının kilidine zarar verdikleri bu sırada komşuların ihbarı üzerine yakalandıkları ve kolluk ekiplerine teslim edildikleri, Kırıkkale 2. Asliye Ceza Mahkemesinde hırsızlığa teşebbüs suçundan açılan dava kapsamında yapılan yargılamaları neticesinde; haklarında verilen mahkumiyet hükmünün Yargıtay 6. Ceza Dairesinin, 2008/6441 esas, 2010/482 karar numaralı ve 25/01/2010 tarihli kararı ile onanarak kesinleştiği, sanığın, bu şekilde ayrıca mala zarar verme ve konut dokunulmazlığının ihlaline teşebbüs suçunu işlediğinin iddia edildiği olayda;
Oluşa, sanığın savunmalarına, görgü tespit ve olay tutanağına, tanık ve şikayetçinin anlatımlarına, ve tüm dosya kapsamına göre; sanık …’ın, aynı dosya kapsamında yargılanan ve atılı suçlardan mahkumiyetine karar verilen; ancak hükmü temyiz etmeyen diğer sanık … ile birlikte olay günü gündüz saat 15;15 sıralarında, şikayetçi …’ın ikamet ettiği dairenin giriş kapısını tornavida ile açmaya çalışarak giriş kapısının kilidine zarar verdikleri ve söz konusu konutun içerisine girme eylemini tamamlayamadan yakalandıklarının sabit olduğunun anlaşılması karşısında; yargılama konusu eylemlerinin mala zarar verme ve konut dokunulmazlığının ihlaline teşebbüs suçlarını oluşturduğuna yönelik mahkemenin kabulünde bir isabetsizlik görülmemiştir.
Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, sanığın yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle, hükümlerin ONANMASINA, 24/03/2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.