Yargıtay Kararı 15. Ceza Dairesi 2012/12441 E. 2012/43881 K. 05.11.2012 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 15. Ceza Dairesi
ESAS NO : 2012/12441
KARAR NO : 2012/43881
KARAR TARİHİ : 05.11.2012

MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi

Dosya incelenerek gereği düşünüldü;
CMK”nın 234/5-6, 231 ve 260.maddelerinde, suçtan zarar gören mağdurun kovuşturma evresinde kamu davasına katılma ve davaya katılmış olma koşuluyla kurulan hükme karşı kanun yoluna başvurma hakları olduğu belirtilip, ilk derece mahkemesindeki kovuşturma evresinin her aşamasında hüküm verilinceye kadar şikayetçi olduklarını bildirerek kamu davasına katılabilecekleri, ve katılan sıfatını almış olanların kanun yollarına başvurabilecekleri hususları ile hiçbir aşamada şikayetten vazgeçmeyen müştekinin kovuşturma evresinde davaya katılmasını engelleyen herhangi bir yasa hükmü bulunmadığı hususu dikkate alındığında; mağdur …’in 29/06/2010 günlü oturumda sanıktan şikayetçi olduğunu belirtmekle beraber davaya katılmak istemediğini belirtmesine rağmen daha sonra, 21/12/2010 günlü oturumda vekili ile birlikte katılma istemi üzerine mahkemece verilen katılma kararında ve bu sıfatla hükmü temyiz etmesinde yasaya aykırılık görülmediğinden tebliğnamedeki düşünceye iştirak edilmemiştir.
1-)Kişilerin huzur ve sükununu bozmak suçundan kurulan hükmün incelenmesinde,
Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, katılan vekilinin yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle, hükmün ONANMASINA,
2-)Mala zara vermek suçundan açılan davada kurulan hükmün incelenmesinde,
Mala zarar verme suçu başkasının mülkiyetinde bulunan taşınır veya taşınmaz malın kısmen veya tamamen yıkılması, tahrip edilmesi, yok edilmesi, bozulması kullanılamaz hâle getirilmesi veya kirletilmesiyle oluşur. Bu bakımdan, söz konusu suç, seçimlik hareketli bir suçtur. Yıkma, yalnızca taşınmazlar için söz konusudur. Taşınmazın önceki kullanış biçimine uygun olarak bir daha kullanılamaz duruma getirilmesini ifade eder. Yok etme, suça konu şeyin maddî varlığını ortadan kaldırmaktır. Bozma, suça konu şeyin, amacına uygun olarak kullanılması olanağını ortadan kaldırmaktır. Kirletme, başkasının binasının duvarına yazı yazmak, resim yapmak, afiş ve ilân yapıştırmak şeklinde gerçekleştirilmektedir.
Somut olayda; müşteki ile aynı binada komşu olarak oturan sanığın, müştekiye ait dairenin giriş kapısı kilit kısmına sert plastik cisim sokarak zarar verdiği, kapı önü paspasına idrarını yaptığı ve banyo borusunu kırdığı iddiasıyla açılan davada, dosya içeriği, katılan …’in aşamalarda süren iddiası bunu doğrulayan tanık …’ın beyanı ve polis memurlarının 18/12/2009 tarihli olay tutanağı karşısında, sanığın, müştekiye ait kapı kilidine cisim sokarak işlemez hale getirip ayrıca kapı önü paspasına idrar dökerek kirletme şeklinde gerçekleştirdiği eylemlerinin, mala zarar verme suçunu oluşturduğu gözetilmeden yazılı şekilde beraatına kararı verilmesi.
Bozmayı gerektirmiş, katılan vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı 5320 sayılı Yasanın 8/1.maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK.nun 321.maddesi uyarınca BOZULMASINA, 05.11.2012 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.