Yargıtay Kararı 15. Ceza Dairesi 2011/25858 E. 2013/10527 K. 05.06.2013 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 15. Ceza Dairesi
ESAS NO : 2011/25858
KARAR NO : 2013/10527
KARAR TARİHİ : 05.06.2013

MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Dolandırıcılık
HÜKÜM : Mahkumiyet

Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
Dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için; failin bir kimseyi, kandırabilecek nitelikte hileli davranışlarla hataya düşürüp, onun veya başkasının zararına, kendisine veya başkasına yarar sağlaması gerekmektedir.
Hile nitelikli bir yalandır. Fail tarafından yapılan hileli davranış belli oranda ağır, yoğun ve ustaca olmalı, sergileniş açısından mağdurun inceleme olanağını ortadan kaldıracak nitelikte bir takım hareketler olmalıdır. Kullanılan hileli davranışlarla mağdur yanılgıya düşürülmeli ve bu yanıltma sonucu yalanlara inanan mağdur tarafından sanık veya bir başkasına haksız çıkar sağlanmalıdır.
Hilenin kandırıcı nitelikte olup olmadığı olaysal olarak değerlendirilmeli, olayın özelliği, mağdurun durumu, fiille olan ilişkisi, kullanılan hilenin şekli, kullanılmışsa gizlenen veya değiştirilen belgenin nitelikleri ayrı ayrı nazara alınmalıdır.
Somut olayda;
Sanıkların gümüş üzerine altın kaplama olarak yapılmış sahte zincirleri, kuyumculara satma hususunda anlaştıkları çeşitli il ve ilçelere birlikte giderek kuyumculara sanık …’ı göndermek suretiyle sahte zincirleri sattıkları 10.11.2005 tarihinde Akşehir’e gittikleri, yine sanık …’ın müştekiye ait kuyumcu dükkanına giderek bir adet sahte altın zinciri 45 TL’ye sattığı, sonra aralarında tartışma çıkması nedeniyle sanık …’ın Akşehir’de kalarak ilçe emniyet müdürlüğüne gidip olanları anlatması üzerine diğer sanıkların Afyonkarahisar il sınırlarında Konya-Şuhut yol kavşağında yakalandıkları, sanıkların içinde yakalandıkları … plakalı araçta yapılan aramada 49 adet gümüş renkli kolye takma tokası, 6 adet altın küçük parça, 192 adet altın parça sahte altınlara numara vermek için kullanılan iki adet numaratör bulunduğu, sanığın anlatımına konu kuyumcuya ulaşıldığında satılan 4,14 gr ağırlığındaki sahte altın zincirin müştekiden teslim alındığı anlaşıldığından sanıkların eyleminin dolandırıcılık suçunu oluşturduğu yönündeki kabulde bir isabetsizlik görülmemiştir.
Sanık … hakkında, 5237 sayılı TCK’nun 157/1 maddesinde öngörülen dolandırıcılık suçundan hüküm kurulduğu halde, uygulama maddesi olarak “TCK 154/2 delaleti ile 154/1 maddesinin” yazılması mahallinde düzeltilebilir maddi hata olarak değerlendirilmiştir.
Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre; sanık … müdafii, sanık … müdafii, sanık … ve müdafiinin yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle, hükmün ONANMASINA, 05.06.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.