Yargıtay Kararı 14. Hukuk Dairesi 2019/3682 E. 2019/8090 K. 02.12.2019 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 14. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2019/3682
KARAR NO : 2019/8090
KARAR TARİHİ : 02.12.2019

MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 23/07/2010 gününde verilen dilekçe ile ortaklığın giderilmesi talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 11/05/2012 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi bir kısım davalılar vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, ortaklığın giderilmesi isteğine ilişkindir.
Davacı vekili, … ili, … ilçesi, İstinye Mahallesinde 1540 ada 1 parselde bulunan taşınmaz üzerindeki ortaklığın satış suretiyle giderilmesini istemiştir.
Davalı … vekili, dava konusu parselde İmar Kanununun 18. maddesine göre yapılan uygulamanın … 5. İdare Mahkemesinin 2007/681 Esas 2007/660 Karar sayılı ilamıyla iptal edildiğini ve bu kararın kesinleştiğini, tapu kayıtlarının yolsuz tescil halini aldığından davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, davanın kabulüne; … ili, … ilçesi, İstinye Mahallesinde 1540 ada 1 parselde bulunan taşınmaz üzerindeki ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilmiştir.
Hükmü, bir kısım davalılar vekili temyiz etmiştir.
1-Yapılan yargılamaya, toplanan delillere ve dosya içeriğine göre aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
2-Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davaları, paylı mülkiyet veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşlar (ortaklar) arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan, iki taraflı, tarafları için benzer sonuçlar doğuran davalardır.
Mahkemece paydaşlığın satış suretiyle giderilmesine karar verilmesi halinde satışın nasıl yapılacağının ve satış bedelinin ne şekilde dağıtılacağının ve harcın taraflardan hangi oranlarda tahsil edileceğinin hüküm sonucunda gösterilmesi gerekir.
Satışına karar verilen taşınmaz;
a)Paylı mülkiyet hükümlerine konu ise satış bedelinin paydaşların tapudaki payları oranında,
b)Elbirliği mülkiyeti hükümlerine tabi olması halinde satış bedelinin mirasçılık belgesindeki paylar oranında,
c)Hem paylı, hem de elbirliği mülkiyeti halinin bir arada bulunması halinde ise satış bedelinin tapudaki ve mirasçılık belgesindeki paylar nazara alınarak dağıtılmasına karar verilmesi gerekir.
Somut olaya gelince; mahkemece, hüküm kurulurken satıştan elde edilecek paranın taraflara tapu kaydındaki payları oranında paylaştırılmasına karar verilmesi gerekirken bu hususta bir karar verilmemesi doğru görülmemiştir. Ne var ki, bu husus yeniden yargılamayı gerektirmediğinden bu yönde düzelterek onama kararı vermek gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda (1.) bentte açıklanan nedenlerle; bir kısım davalılar vekilinin temyiz itirazlarının reddine, (2.) bent uyarınca hüküm sonucunun (1.) bendinin sonuna “Satış bedelinin taraflara tapu kaydındaki payları oranında ödenmesine” ibaresinin eklenmesine, hükmün HUMK’nun 438/7. maddesi gereğince DEĞİŞTİRİLMİŞ ve DÜZELTİLMİŞ bu şekliyle ONANMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde yatırana iadesine, 02.12.2019 tarihinde oy birliği ile karar verildi.