YARGITAY KARARI
DAİRE : 14. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2017/3684
KARAR NO : 2021/1368
KARAR TARİHİ : 01.03.2021
14. Hukuk Dairesi
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki mülkiyetin tespiti ile ecrimisil davasından dolayı mahal mahkemesinden verilen hüküm davalı … vekili, davalılar … ve … vekili tarafından temyiz edilmekle, dosya incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
I-7201 sayılı Tebligat Kanununun 25. maddesine göre yabancı memlekette tebligat usulü şu şekilde düzenlenmiştir;
“Yabancı memlekette tebliğ o memleketin salahiyetli makamı vasıtasiyle yapılır. Bunun için anlaşma veya o memleket kanunları müsait ise, o yerdeki Türkiye siyasi memuru veya konsolosu tebligat yapılmasını salahiyetli makamdan ister.
Yabancı memleketlerde bulunan kimselere tebliğ olunacak evrak, tebligatı çıkaran merciin bağlı bulunduğu vekalet vasıtasiyle Dışişleri Bakanlığına, oradan da memuriyet havzası nazarı itibara alınarak ilgili Türkiye Elçiliğine veya Konsolosluğuna gönderilir.
Şu kadar ki, Dışişleri Bakanlığının aracılığına lüzum görülmeyen hallerde tebligat evrakı, ilgili Bakanlıkça doğrudan doğruya o yerdeki Türkiye Büyükelçiliğine veya Başkonsolosluğuna gönderilebilir.
“Siyasî temsilcilik aracılığıyla yabancı ülkedeki Türk vatandaşlarına tebligat” başlıklı 25/a maddesi ise; “Yabancı ülkede kendisine tebliğ yapılacak kimse Türk vatandaşı olduğu takdirde tebliğ o yerdeki Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğu aracılığıyla da yapılabilir.
Bu hâlde bildirimi Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğu veya bunların görevlendireceği bir memur yapar.
Tebliğin konusu ile hangi merci tarafından çıkarıldığı bilgilerinin yer aldığı ve otuz gün içinde başvurulmadığı takdirde tebliğin yapılmış sayılacağı ihtarını içeren bildirim, muhataba o ülkenin mevzuatının izin verdiği yöntemle gönderilir.
Bildirimin o ülkenin mevzuatına göre muhataba tebliğ edildiği belgelendirildiğinde, tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğuna başvurulmadığı takdirde tebligat otuzuncu günün bitiminde yapılmış sayılır. Muhatap Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğuna başvurduğu takdirde tebliğ evrakını almaktan kaçınırsa bu hususta düzenlenecek tutanak tarihinde tebliğ yapılmış sayılır. Evrak bekletilmeksizin merciine iade edilir.
Bu maddeye göre kazaî merciler tarafından çıkarılacak tebligatta, tebliğ evrakı doğrudan o yerdeki Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğuna gönderilebilir.” şeklindedir.
II- Tebligat Kanununun 35. maddesinin;
a) Birinci ve ikinci fıkralarında, gerçek kişilerle ilgili olarak, muhatabın kendisine veya adresine kanunun gösterdiği usullere göre tebliğ yapılmasından sonra, eğer bu kişi adresini değiştirirse, yenisini hemen tebliği yaptırmış olan kaza merciine bildirmeye mecbur olduğu; adresini değiştiren kişinin yeni adres bildirmemesi ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshasının eski adrese ait binanın kapısına asılacağı ve asılma tarihinin tebliğ tarihi sayılacağı hükmüne yer verilmiştir.
b) Dördüncü fıkrasında, tüzel kişi muhataplara daha önce tebligat yapılmamış olsa bile, tüzel kişilerin resmî kayıtlarındaki adreslerinin esas alınacağı ve bu madde hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir.
Yukarıda açıklanan ilkeler ışığında somut olaya gelince:
1-Davalı … vekili Av. … adına çıkarılan gerekçeli karar tebligatının 06.10.2016 tarihinde iade olunduğu ve evrakın üzerine posta memuru tarafından “…işhanı kapıcısı Mevlüt Kutlu’dan soruldu: muhatabın avukatlığı bıraktığını beyan etti…” şeklinde tutanak tutularak imza altına alındığı, mahkemece bu husus dikkate alınmadan iade olunan evrak nedeniyle davalı vekiline bu defa Tebligat Kanunu 35. maddesi uyarınca tebligat yapıldığı anlaşılmıştır. Davalı vekilinin bağlı olduğu barodan meslekten ayrılıp ayrılmadığına ilişkin bir araştırma yapılarak meslekten ayrılmış olması halinde davalı ile arasındaki vekalet ilişkisinin de son bulacağı dikkate alınarak davalı asile tebligat çıkarılması ile yasal temyiz süresinin beklenilmesi aksi halde davalı vekilinin bildirilen yeni adresine usule uygun tebliğ yapılarak yasal temyiz süresinin beklenilmesi,
2-Davalı …’ın incelenen nüfus kaydına göre Türk vatandaşlığından çıkma izni alarak Almanya Federal Cumhuriyeti vatandaşlığına geçtiği ve dolayısıyla yurt dışında yaşadığı açık olmakla, davalı …’a yapılan gerekçeli karar tebligatının geçersiz olduğu anlaşıldığından davalının yurt dışındaki adresinin tespiti ile bu adresine usule uygun tebligat yapılarak yasal temyiz süresinin beklenilmesi,
Yukarıda belirtilen eksiklikler giderildikten ve adı geçen kişilere, 7201 sayılı Tebligat Kanunu ve Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümlerine göre usulüne uygun olarak gerekçeli karar tebliğleri sağlanarak, yasal temyiz süresinin beklenilmesinden sonra temyiz incelemesi yapılmak üzere Dairemize gönderilmesi için dosyanın MAHKEMESİNE İADESİNE, 01.03.2021 tarihinde oy birliği ile karar verildi.