Yargıtay Kararı 14. Hukuk Dairesi 2016/4413 E. 2019/1273 K. 13.02.2019 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 14. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2016/4413
KARAR NO : 2019/1273
KARAR TARİHİ : 13.02.2019

14. Hukuk Dairesi
MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 13.08.2014 gününde verilen dilekçe ile ortaklığın giderilmesi talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 16.04.2015 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı … vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:

K A R A R

Dava, İcra İflas Kanununun 121. maddesi uyarınca alınan yetki belgesine dayalı olarak açılan ortaklığın giderilmesi isteğine ilişkindir.
Davacı vekili, icra hukuk mahkemesinden aldığı yetki belgesine dayanarak davalılar …, … ve …’in borcundan dolayı 1939 parsel sayılı taşınmaz üzerindeki ortaklığının satış yoluyla giderilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalılar davaya cevap vermemiştir.
Mahkemece, davanın kabulü ile 1939 parsel sayılı taşınmaz üzerindeki ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilmiştir.
Hükmü, davalı … vekili temyiz etmiştir.
Borçlunun elbirliği halinde ortak olduğu taşınmazlarda borçlu ortağın alacaklısı İcra Hakimliğinden İcra İflas Kanununun 121. maddesine göre alacağı yetki belgesine dayanarak borçlunun ortağı olduğu taşınmaz için ortaklığın giderilmesi davası açabilir. Bunun için icra hakiminden yetki belgesi alınması zorunludur.
İcra mahkemesinden alınan yetkiye dayalı olarak açılan davalarda  kural olarak borçlu ortağın mülkiyet hakkının elbirliği mülkiyetine konu olması gerekir.
Bu şekilde açılacak davalarda borçlu ortak (paydaş) dahil tüm ortakların (paydaşların) davaya dahil edilmeleri zorunludur.

Somut olaya gelince; dosyada bulunan bilirkişi raporuna göre dava konusu taşınmaz revizyon görmüş ve 500 da 8 parsel olarak tapuya tescil edilmiştir. Mahkemece, dava konusu taşınmazın revizyon işlemi sonucu hangi parsel numarasını aldığının tapu kaydından kontrol edilmediği ve eski parsel numarası (1939 parsel) üzerinden hüküm kurulduğu anlaşılmıştır.
Bu durumda mahkemece; 1939 parsel sayılı taşınmazın kadastro çalışmaları sonucu hangi parsel olduğunun tapu sicil müdürlüğünden sorulması, yeni tapu kaydının getirtilmesi, borçlulardan birinin elbirliği halinde hissedar olması halinde işin esasına girilerek karar verilmesi gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı … vekilinin temyiz itirazının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde yatırana iadesine, 13.02.2019 tarihinde oybirliği ile karar verildi.