YARGITAY KARARI
DAİRE : 14. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/346
KARAR NO : 2015/1647
KARAR TARİHİ : 17.02.2015
MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 15.02.2013 gününde verilen dilekçe ile ortaklığın giderilmesi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 13.02.2014 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı … vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, ortaklığın giderilmesi isteğine ilişkindir.
Davalı … vekili, müvekkili tarafından davalı …’a Asliye Hukuk Mahkemesinin 2010/258 Esas sayılı dosyası ile önalım nedeniyle tapu iptali ve tescil davası açıldığını, sonucunun beklenmesini talep etmiştir.
Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hükmü, davalı vekili temyiz etmiştir.
Dava konusu taşınmaz hakkında tapu iptali ve tescil davası bulunması halinde bu davaların sonunda pay ve paydaş durumu değişebileceğinden ortaklığın giderilmesi davasının sonucu da etkilenecektir. Bu nedenle, açılan tapu iptali ve tescil davaları 6100 sayılı HMK’nın 165/1. maddesi gereğince görülmekte olan ortaklığın giderilmesi davası için bekletici mesele yapılması gerekir.
Somut uyuşmazlıkta; Asliye Hukuk Mahkemesinin 2010/258 Esas sayılı dava dosyasında davalı … tarafından davalı …’a önalım nedeniyle tapu iptali ve tescil davasının açıldığı ve davanın halen derdest olduğu anlaşılmaktadır. Tapu iptali ve tescil davası sonucunda verilecek karar ile dava konusu taşınmazın pay ve paydaşlık durumu değişebileceğinden mahkemece sözü edilen tapu iptali ve tescil davası bekletici mesele yapılarak sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken bu husus gözetilmeden satış suretiyle ortaklığın giderilmesine karar verilmesi doğru görülmemiştir.
Ayrıca, dava konusu taşınmaz üzerinde davalı … lehine intifa hakkı vardır. İntifa hakkı 01.01.2002 tarihinden sonra kurulmuş ise, 4721 sayılı TMK’nın 700. maddesi uyarınca “Bir paydaşın kendi payı üzerinde intifa hakkı kurması halinde, diğer paydaşlardan biri intifa hakkının kurulduğunun kendisine tebliğinden başlayarak üç ay içinde paylaşma isteminde bulunursa; satış yoluyla paylaşmada intifa hakkı, buna ilişkin paya düşecek bedel üzerinde devam eder.” Bu nedenle TMK’nın 700. maddesi gereğince inceleme yapılması gerekirken mahkemece davalı … lehine olan intifa hakkı konusunda bir karar verilmemesi ve yine taşınmazın satış bedeli üzerinden alınacak olan binde 11,38 oranındaki harçtan kimlerin hangi oranda sorumlu olacağının hüküm sonucunda gösterilmemesi doğru olmamıştır.
Açıklanan gerekçelerle eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiş, bu sebeplerle hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde yatırana iadesine, 17/02/2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi.