Yargıtay Kararı 14. Hukuk Dairesi 2015/2798 E. 2015/4697 K. 27.04.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 14. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/2798
KARAR NO : 2015/4697
KARAR TARİHİ : 27.04.2015

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

Davacı vekili tarafından, davalı … aleyhine 07.05.2013 gününde verilen dilekçe ile mirasın hükmen reddi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 28.03.2014 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi … vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
_ K A R A R _
Dava, terekenin borca batık olması sebebiyle mirasın hükmen reddi isteğine ilişkindir.
Mahkemece davanın kabülüne karar verilmiştir.
Hükmü, davalı alacaklılar vekilleri ayrı ayrı temyiz etmiştir.
Murisin ölümü ile tereke bütün aktif ve pasifi ile mirasçılara geçer.
Davacının murisi … 28.02.2012 tarihinde vefat etmiş; yasal mirasçı olarak davacı … ile, … belirlenmiştir.
Davacılar murisin terekesinin borca batık olduğunu ileri sürerek eldeki davayı açmıştır.
Mahkemece davacı tanığı dinlenmiş ve davacı adına kayıtlı münibüs üzerinde birden fazla haciz bulunduğu gerekçesiyle dava kabul edilmiş ise de; bilindiği gibi murisin ödemede aczinin resmi belge ile ispatı zorunlu değildir. Murisin ödemeden aczi her türlü delille ispatlanabilir. Hükmen ret kararı verilebilmesi için terekenin aktif ve pasifinin belirlenmiş olması gerekir. (TMK’nın 605/2 )
Davanın kabulüne karar verilmiş ise de dosya kapsamı ve toplanan delillere göre mahkemece yapılan inceleme ve araştırma hüküm kurmak için yeterli görülmemiştir.

O halde, murisin ödemeden aczinin belirlenmesi için öncelikle tüm malvarlığının ilgili tapu müdürlüklerinden araştırılması, murisin bankalarda hesabının ve buna bağlı olarak parasının olup olmadığı gerekirse mal varlığının tespiti için emniyet aracılığı ile araştırma yapılması, tarafların bu konuda sunacakları tüm delillerin toplanması ve varsa tanıkların dinlenmesi suretiyle oluşacak sonuç çerçevesinde bir hüküm kurulması gerekir.
Mahkemece eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiş bu sebeple kararın bozulması gerekmiştir.
SONUÇ:Yukarıda yazılı sebeplerele davalılar vekillerinin temyiz itirazlarının kabülü ile hükmün BOZULMASINA, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 27.04.2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi.