Yargıtay Kararı 14. Hukuk Dairesi 2014/9142 E. 2014/12962 K. 17.11.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 14. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/9142
KARAR NO : 2014/12962
KARAR TARİHİ : 17.11.2014

MAHKEMESİ : Bulancak Sulh Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 19/12/2013
NUMARASI : 2012/199-2013/747

Davacı taraf vekili tarafından, davalılar aleyhine 11.04.2012 gününde verilen dilekçe ile ortaklığın giderilmesi istenmesi üzerine yapılan yargılama sonunda; davanın kabulüne dair verilen 19.12.2013 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı Ö.. A.. vekili ve İhsan oğlu Ö.. K.. H.. Y.. vekili tarafından istenmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçelerinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:

_K A R A R_

Dava, İİK’nın 121. maddesi uyarınca alınan yetki belgesine dayanılarak davalılar adına kayıtlı taşınmazların satışı suretiyle ortaklığının giderilmesi istemine ilişkindir.
Mahkemece, ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilmiştir.
Hükmü, davalılar Ö.. A.. vekili ve İhsan oğlu Ö.. K.. H.. Y.. vekili temyiz etmiştir.
Elbirliği mülkiyetinde borçlu ortağın alacaklısı icra hakimliğinden İİK’nın 121. maddesine göre alacağı yetki belgesine dayanarak borçlunun ortağı olduğu taşınmaz için ortaklığın giderilmesi davası açabilir. Bunun için icra hakiminden yetki belgesi alınması zorunludur. İcra hakiminden yetki belgesi almadan doğrudan doğruya veya yetkisi olmayan icra müdürünün verdiği yetki belgesine dayanılarak dava açılması halinde dava hemen reddedilmeyip davacı tarafa icra hakiminden yetki belgesi almak üzere süre verilmelidir.
Borçlu ortağın alacaklısı tarafından açılan davalarda birden fazla taşınmaz dava konusu edilmiş ise icra takibine konu borç miktarına göre dava tarihi itibariyle taşınmazlardan borçlu ortağın payına düşecek Değerin tespit edilerek borca yetecek kadar (sayıda) taşınmazın ortaklığının giderilmesine karar verilmesi, fazlaya ilişkin istemin reddi gerekir.
Somut olaya gelince; icra mahkemesinden dava konusu taşınmazların ortaklığının giderilmesi davası açılması için yetki belgesi alınması gerekirken, icra müdürlüğünden alınan yetki belgesine dayanılarak dava açıldığı görülmektedir. Yukarıda açıklanan ilkeler doğrultusunda icra mahkemesinden ortaklığın giderilmesi davası açılması için yetki belgesi almak üzere davacıya süre verilmesi ve sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken icra müdürlüğünce verilen yetkiye dayanılarak açılan davanın esasının incelenmesi doğru olmadığı gibi İhsan oğlu Ömer’e ait 3561 Sayılı Kanun uyarınca kayyım atandığı anlaşıldığından buna ilişkin ilamın dosya içerisine alınarak taraf teşkilinin kontrolü sağlanmadan karar verilmesi de isabetli olmamıştır.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalılar Ö.. A.. vekili ve İhsan oğlu Ö.. K. H.. Y.. vekili temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin harcın istek halinde yatırana iadesine, 17.11.2014 tarihinde oybirliği ile karar verildi.