YARGITAY KARARI
DAİRE : 14. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/10914
KARAR NO : 2014/14643
KARAR TARİHİ : 22.12.2014
MAHKEMESİ : Burdur Sulh Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 06/03/2014
NUMARASI : 2012/197-2014/171
Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 09.04.2012 gününde verilen dilekçe ile ortaklığın giderilmesi istenmesi üzerine yapılan yargılama sonunda; davanın kabulüne dair verilen 06.03.2014 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı B.. B.. vekili tarafından istenmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, ortaklığın giderilmesi isteğine ilişkindir.
Mahkemece, ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilmiştir.
Hükmü, davalı B.. B.. vekili temyiz etmiştir.
Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davaları, paylı mülkiyet veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşlar (ortaklar) arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan, iki taraflı, tarafları için benzer sonuçlar doğuran davalardır.
Paydaşlığın giderilmesi davasını paydaşlardan biri veya birkaçı diğer paydaşlara karşı açar. HMK’nın 27. maddesi uyarınca davada bütün paydaşların yer alması zorunludur. Paydaşlardan veya ortaklardan birinin ölümü halinde alınacak mirasçılık belgesine göre mirasçılarının davaya katılmaları sağlandıktan sonra işin esasının incelenmesi gerekir.
Ortaklığın giderilmesine ilişkin davlarda tapudaki gerçek malikleri veya mirasçıları taraf olmalıdır.
Somut olaya gelince; dava konusu..ada.. parsel sayılı taşınmazın tapu kaydında 375/1390 payın malikin adının “E.. O..” nüfus kaydında ise “E.. O..” olduğu, yine taşınmazın tapu kaydında 30/1390 payın malikin adının “S.. oğlu R.. A..” nüfus kaydında ise “Balıkesir K..
İlçesine kayıtlı S.. ve Z.. oğlu 01.07.1933 doğumlu ölü R.. A..” ile “B.. Merkez B.. Mahallesine kayıtlı S..ve Z.. oğlu 01.07.1933 doğumlu R.. A..” adında kişilerin mevcut olduğu anlaşıldığından tapu pay malikleri E.. O.. ve R.. A..’ın gerçek kimlik bilgilerinin araştırılarak tespiti; öncelikle tapudaki kimlik bilgilerinin idari yoldan nüfus kayıtlarına uygun hale getirilmesi, bunun mümkün olmaması halinde ise tapu kaydındaki kimlik bilgilerinin düzeltilmesi için dava açmak üzere davacı vekiline yetki ve uygun bir süre verilerek tapu kaydının nüfus kayıtlarına uygun hale getirilmesi sağlandıktan sonra davanın esası hakkında karar verilmesi gerekir.
Eksik araştırma ve inceleme ile infazda tereddüt oluşturacak biçimde yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiş, bu sebeplerle hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle B.. B.. vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre diğer temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, peşin harcın istek halinde yatıranlara iadesine, 22.12.2014 tarihinde oybirliği ile karar verildi.