Yargıtay Kararı 14. Hukuk Dairesi 2014/10486 E. 2014/14554 K. 19.12.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 14. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/10486
KARAR NO : 2014/14554
KARAR TARİHİ : 19.12.2014

MAHKEMESİ : Yalova Sulh Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 03/03/2014
NUMARASI : 2012/36-2014/224

Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 16.01.2012 gününde verilen dilekçe ile ortaklığın giderilmesi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 03.03.2011 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalılar S..ve H.. B.. tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, İcra ve İflas Kanununun 121. maddesi uyarınca alınan yetki belgesine dayalı olarak açılan ortaklığın giderilmesi isteğine ilişkindir.
Mahkemece davanın kabulü ile dava konusu edilen taşınmazda ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilmiştir.
Hükmü, davalılar S..B..ve H.. B.. temyiz etmiştir.
1-Yapılan yargılamaya, toplanan delillere ve dosya kapsamına göre satışına karar verilen dava konusu .. parsel sayılı taşınmazların satış bedelinin ortaklara payları oranında dağıtılmasına karar verilmesi ile yetinilmesi gerekirken borçlu H.. B..’in payına düşen kısmın icra dosyasına gönderilmesine karar verilmesi doğru görülmemiş ise de bu husus kararın bozulmasını ve yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden HUMK’nın 438/7 maddesi gereğince hüküm sonucunun aşağıdaki şekilde düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.
2-Dava konusu .. parsel sayılı taşınmaza ilişkin temyiz itirazlarına gelince;
Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davaları paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşlar (ortaklar) arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan iki taraflı taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalardır.
Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davasını paydaşlardan (ortaklardan) biri veya bir kaçı diğer paydaşlara (ortaklara) karşı açabileceği gibi borçlu ortağın alacaklısı İcra Mahkemesinden İİK’nın 121. maddesine göre alacağı yetki belgesine dayanarak borçlunun elbirliği halinde ortağı olduğu taşınmaz için ortaklığın giderilmesi davası açabilir.
Somut olayda; davacı alacaklı İİK’nın 121. maddesi uyarınca icra hukuk mahkemesinden aldığı yetki belgesine dayanarak davalı H..B..in borcundan dolayı davaya konu taşınmazlar üzerindeki ortaklığın giderilmesini istemiştir. Ne var ki dava konusu .. parsel sayılı taşınmzada borçlu H.. B..’in 1/8 payı bulunmaktadır. Bu durumda borçlu Hasan Büyükşehir’in dava konusu taşınmazda elbirliği halinde mülkiyeti söz konusu olmayıp, payı bulunduğundan ve haczedilen payın icra yoluyla satılması mümkün olduğundan davanın .. parsel sayılı taşınmaz yönünden reddi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiş, bu sebeple hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda 1 numaralı bentte açıklanan nedenle temyiz itirazlarının kabulü ile hüküm sonucunun birinci bendindeki (satış neticesi borçlu H.. B..’e isabet edecek bedelin alacak oranında İstanbul 7. İcra Müdürlüğü’nün 2011/4992 nolu takip dosyasına gönderilmesine) cümlesinin hükümden çıkartılarak .. ve .. parseller yönünden hükmün DÜZELTİLMİŞ ve değiştirilmiş bu şekli ile ONANMASINA, ..numaralı bent uyarınca davalıların temyiz itirazlarının kabulü ile .. parsel sayılı taşınmaz yönünden hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde yatırana iadesine, 19.12.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.