Yargıtay Kararı 14. Hukuk Dairesi 2011/7820 E. 2011/9147 K. 12.07.2011 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 14. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2011/7820
KARAR NO : 2011/9147
KARAR TARİHİ : 12.07.2011

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 26.07.2010 gününde verilen dilekçe ile tapu kaydına kimlik bilgilerinin yazılması istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın reddine dair verilen 22.03.2011 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:

K A R A R

Davacı, murisi babası “… oğlu …’a” ait 986 parsel sayılı taşınmazın tapu kaydına murisinin baba adı ve doğum tarihinin yazılmadığını ileri sürerek baba adı ile doğum tarihinin yazılmasını istemiştir.
Davalı, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, tapu kaydına ilave edilmesi talep edilen hususun Tapu Sicil Tüzüğünün 87. maddesi hükmü uyarınca idarece yerine getirilmesi gerektiği gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir.
Hükmü davacı vekili temyiz etmiştir.
“Mülkiyet Hakkının Tescili” başlıklı Tapu Sicil Tüzüğünün 25. maddesinde kütükte bulunması zorunlu bilgiler, malikin adı, soyadı, baba adı, edinme nedeni, tarih ve yevmiye numarasından ibarettir. Görülüyor ki ; bunların arasında malikin doğum tarihi yer almamıştır. Dolayısıyla tapu kütüğünde bulunması zorunlu olmayan nüfus bilgilerinin ilavesi veya düzeltilmesi dava yoluyla istenemez. Şayet tapunun tesciline dayanak yapılan işlemde düzeltimi gerektirir bir hata yapılmamışsa, bu hatanın tüzüğün 87. maddesi uyarınca ilgilisinin başvurusu üzerine o maddedeki konular araştırılarak idarece düzeltilmelidir.
./..
2011/7820 – 9147 – 2 –

Somut olayda, tapu kaydına murisin baba adı ile doğum tarihinin yazılması istenmiştir. Yukarıda açıklandığı gibi kütükte bulunması zorunlu olmayan doğum tarihinin tapu kaydına ilave edilmesi mümkün değil ise de baba adı kütükte bulunması zorunlu bilgiler arasında yer almaktadır. Mahkemece, taraf delilleri usulünce değerlendirilmeli, dava konusu taşınmazın davacının murisine ait olduğunun saptanması halinde tapu kaydına baba adının yazılmasına karar verilmelidir.
Açıklanan bu yön nazara alınmadan davanın tümü ile reddi doğru olmadığından karar bozulmalıdır.
SONUÇ: Temyiz itirazlarının yukarıda açıklanan nedenlerle kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan temyiz harcının istek halinde yatırana iadesine, 12.07.2011 tarihinde oybirliği ile karar verildi.