YARGITAY KARARI
DAİRE : 14. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2009/54
KARAR NO : 2009/660
KARAR TARİHİ : 26.01.2009
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 09.01.2008 gününde verilen dilekçe ile tapu kaydında kimlik bilgilerinin düzeltilmesi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 19.03.3008 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
_K A R A R_
Davacı, davaya konu 125 ada 11 ve 12 parsel, 126 ada 11 ve 14 parsel, 110 ada 31, 32, 33 parsel sayılı taşınmazlar kaydında murisinin “… kızı …” şeklinde yazılı olan kimlik bilgisinin “… … kızı …(…)” olarak düzeltilmesini istemiştir.
Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hükmü davalı vekili temyiz etmiştir.
Dava Medeni Kanunun 1027. maddesi uyarınca açılan tapuda kayıt düzeltilmesi istemine ilişkindir. Taşınmazların, kadastro tespiti ya da tapuya tescili sırasında mülkiyet … sahibinin isim, soy isim, baba adı gibi kimlik bilgilerinin kayda eksik ya da hatalı işlenmesi, kayıt düzeltme davalarının kaynağını oluşturur. Bu tür davalarda kimlik bilgileri düzeltilirken, taşınmaz malikinin değişmemesi, diğer bir anlatımla mülkiyet aktarımına neden olunmaması gerekir.
Eldeki davada, dosyada mevcut tapulama tutanaklarının incelenmesinden taşınmazların kök muris …’in eşi …’den olma çocukları …, …, …, …, …, …, …, …, … ve …’ya intikal ettiği ve tapunun bu şekilde oluştuğu, buna göre kayıt maliki …’nin anne adının … olduğu, davacının murisine ait nüfus kaydından ise … …(…)’ın ise anne adının … olduğu, kardeşlerinin isimlerinin uyarlılık içinde olmadığı, özellikle davacı
murisi …’nin annesi …’in baba adının … olması … …(…)’ın kök muris …’in kızı …’den olma torunu olduğu böylece davacı murisi ile kayıt malikinin aynı kişi olmadığı şüphesi uyandırmaktadır.
Mülkiyet nakline sebep olunmaması için mahkemece kök muris … ve eşi …’ün çocuklarını gösterir nüfus aile kayıt tablosu getirtilerek, kızı …’den olan torunlarının, davacı murisi ile ilişkili olup olmadığı denetlenmeli, bu kayıtlar tapu ve dayanakları ile bağlantı oluşturacak şekilde incelenmeli, nüfus müdürlüğünden kayıtta geçen kişi ile aynı kimlik bilgilerine sahip bir başka kişinin kaydının bulunup bulunmadığı sorulmalı, gerekirse kök kayıtlar da istenmeli, tüm bu araştırmalar sonucu hala kesin bir kanaat oluşmamış ise, tanıklar ve varsa tespit bilirkişileri de taşınmaz başında dinlenerek keşif yapılmalı, açıklanan bu hususlar çerçevesinde inceleme ve araştırma sonucu, tapu ve nüfus bilgileri arasında bağlantı ve tutarlılık sağlandığında davanın kabulü yoluna gidilmelidir.
Yukarıda belirtilen şekilde inceleme ve araştırma yapıldıktan sonra neticesine göre bir karar vermek gerektiği halde mülkiyet nakli oluştuğu kuşkusu yaratacak şekilde tesis edilen hükmün bozulmasına karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ:Yukarıda yazılı nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, 26.01.2008 tarihinde oybirliği ile karar verildi.