Yargıtay Kararı 14. Hukuk Dairesi 2007/11642 E. 2007/13140 K. 01.11.2007 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 14. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2007/11642
KARAR NO : 2007/13140
KARAR TARİHİ : 01.11.2007

MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

Davacı tarafından, davalı aleyhine 14.6.2007 gününde verilen dilekçe ile tapu kaydında isim düzeltilmesi istenmesi üzerine bozma ilamına da uyularak yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 14.6.2007 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
K A R A R
Davacı, 1437 parsel sayılı taşınmaz maliki …’ın baba adı ve doğum tarihinin tapuda yer almadığını ileri sürerek bunların tapuya yazılması isteminde bulunmuş, davanın kabulüne dair verilen karar Dairemizce;
“…Dosyaya celbedilen nüfus kayıtlarından anlaşıldığına göre ana-baba isimleri ve doğum tarihleri farklı çok sayıda … bulunduğuna nazaran 1473 parsel sayılı taşınmazın maliki … ile davacının aynı kişi olduklarının kuşkuya neden olmayacak şekilde tesbiti yönünden mahallinde keşif yapılarak hayatta oldukları takdirde tesbit bilirkişilerinin, değiller ise mahalli bilirkişi ve tanıkların taşınmaz başında dinlenmesi gerektiği düşünülmeksizin karar verilmesi doğru görülmemiştir.
Kabule göre de, “Mülkiyet Hakkının Tescili” başlıklı Tapu Sicil Tüzüğünün 25.maddesinde kütükte bulunması zorunlu bilgiler, malikinin adı, soyadı, baba adı, edinme nedeni, tarih ve yevmiye numarasından ibarettir. Görülüyor ki, bunların arasında malikin doğum tarihi yer almamıştır. Dolayısıyla tapu kaydında bulunması zorunlu olmayan nüfus bilgisinin ilavesi veya düzeltilmesi dava yoluyla istenemez. Şayet tapunun tesciline dayanak yapılan işlemde düzeltimi gerektirir bir hata yapılmışsa bu hatanın tüzüğün 87.maddesi uyarınca ilgilisinin başvurusu üzerine o maddedeki kusurlar araştırılarak idarece düzeltilmesi gerekir. Böyle olunca, tapuya doğum tarihinin ilavesine karar verilmesi de doğru görülmemiştir.” gerekçeleri ile bozulmuştur.
Bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonunda baba adı eklenmesi isteminin kabulüne ve … kızı …’ın 1947 doğumlu olduğunun tespitine karar verilmiştir.
Hükmü davalı temyiz etmiştir.
1-Yapılan yargılamaya, toplanan delillere, hükmüne uyulan bozma ilamına ve tüm dosya içeriğine göre davacının tapu kaydına baba adı eklenmesine ilişkin istemin kabulünde usul ve yasaya aykırı bir yön görülmemiş, davalının bu yöndeki temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
2- Dairemizce doğum tarihi düzeltilmesi isteminin reddine karar verilmesi gerektiği açıkça belirtildiği halde mahkemece doğum tarihinin tesbitine ilişkin hüküm kurulması doğru görülmemiş, kararın bu nedenle bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda 1.bentte açıklanan nedenlerle davalının diğer temyiz itirazlarının reddine, kararın 2.bentte açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 1.11.2007 tarihinde oybirliği ile karar verildi.