Yargıtay Kararı 14. Hukuk Dairesi 2006/6130 E. 2006/7801 K. 03.07.2006 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 14. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2006/6130
KARAR NO : 2006/7801
KARAR TARİHİ : 03.07.2006

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 11.08.2005 gününde verilen dilekçe ile tapuda isim düzeltilmesi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 16.02.2006 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı idare vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:

K A R A R
Davacı, murisi …’ın 104 parsel numaralı tapu kaydında yazılı olmayan baba adının “…” ve soyadının “…” olarak kütüğe ilavesini istemiş, mahkeme, davayı kabul etmiş, ancak talep olmadığı halde murisin doğum tarihinin de tapu kütüğüne yazılmasına karar vermiştir. Karar, davalı … Sicil Müdürlüğü vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Dava, tapuda isim düzeltilmesi istemine ilişkindir.
I- Davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
II- HUMK’nun 74.maddesi uyarınca hakim tarafların iddia ve savunmalarıyla bağlı olup, talepten fazlasına hüküm veremez. Buna göre; davacının malikin doğum tarihinin düzeltilmesi veya ilavesi konusunda bir talebi bulunmamasına rağmen mahkemece, doğum tarihinin de tapu kütüğüne yazılmasına karar verilmiş olması doğru değildir.
Kaldı ki; “Mülkiyet hakkının tescili” başlıklı Tapu Sicil Tüzüğünün 25.maddesinde kütükte bulunması zorunlu bilgiler; malikin adı, soyadı, baba adı, edinme nedeni, tarih ve yevmiye numarasından ibarettir. Görülüyor ki, bunların arasında malikin doğum tarihi yer almamıştır. Dolayısıyle tapu kütüğünde bulunması zorunlu olmayan nüfus bilgisinin ilavesi veya düzeltilmesi dava yoluyla istenemez. Şayet tapunun tesciline dayanak yapılan işlemde düzeltimi gerektirir bir hata yapılmışsa , bu hatanın tüzüğün 87.maddesi uyarınca ilgilisinin başvurusu üzerine o maddedeki kusurlar araştırılarak idarece düzeltilmesi gerekir.
Açıklanan nedenlerle kararın bozulması gerekmekte ise de yapılan yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden HUMK’nun 438/VII. maddesi gereğince hükmün düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ : Yukarıda 1.bendde açıklanan nedenlerle davalının diğer temyiz itirazlarının reddine, 2.bend gereği hükmün fıkrasının dördüncü satırında “1315 doğumlu” sözcüklerinin hüküm fıkrasından çıkartılmasına, hükmün DEĞİŞTİRİLMİŞ VE DÜZELTİLMİŞ BU ŞEKLİ İLE ONANMASINA, 03.07.2006 tarihinde oybirliği ile karar verildi.