Yargıtay Kararı 13. Hukuk Dairesi 2016/5227 E. 2019/1333 K. 06.02.2019 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 13. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2016/5227
KARAR NO : 2019/1333
KARAR TARİHİ : 06.02.2019

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
KARAR

Davacı, davalı kulüp ile aralarında 2014/2015 basketbol sezonu için yaptıkları sözleşmeye göre, muaccel hale gelen 10.08.2014 tarihinden 10.05.2015 tarihine kadar vadelendirilmiş toplam 264.000,00 TL ücret alacağının, keşide edilen ihtarnameye rağmen, davalı kulüp tarafından ödenmediğini ileri sürerek; fazlaya dair haklar saklı tutulmak suretiyle 10.000,00 TL’nin tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Davalı kulüp vekili, sözleşmede … Tahkim Kurulu’na ilişkin tahkim şartı bulunduğunu savunarak; davanın reddini dilemiştir.
Mahkemece, tahkime ilişkin ilk itiraz dikkate alınarak, davanın usulden reddine karar verilmiş; hüküm, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Dava, taraflar arasındaki sporcu sözleşmesinden kaynaklı ödenmeyen ücret alacağının tahsiline ilişkin olup, mahkemece, dava konusu sözleşmede … Tahkim Kuruluna ilişkin düzenleme bulunduğu ve tahkim itirazının da süresinde yapıldığı gerekçesi ile davanın usulden reddine karar verilmiştir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun( HMK )407. maddesine göre, Milletlerarası Tahkim Kanununun tanımladığı anlamda yabancılık unsuru içermeyen ve tahkim yeri Türkiye olarak belirlenen uyuşmazlıklarda kural olarak HMK’nın tahkime ilişkin 407-444 maddeleri arasındaki hükümleri uygulanır. Somut olayda, Milletlerarası Tahkim Kanunu’nun ( MTK ) 2. maddesinde belirtildiği şekilde, uyuşmazlığın yabancılık unsuru içermemediği, tarafların, “İş bu sözleşmeden kaynaklanabilecek tüm itilaflar İsviçre’de bulunan … Tahkim Kuruluna (…) sunulacak ve … Başkanı tarafından tayin edilecek tek bir hakem tarafından Tahkim Kuralları uyarınca çözümlenecektir. Tahkim yeri Cenevre, İsviçre olacaktır. Tahkim işmeleri, tarafların ikamet adresi ne olursa olsun, İsviçre Özel Milletlerarası Hukuk Yasasının Madde 12 hükümlerine tabi olacaktır. Tahkimin dili İngilizce olacaktır. …’in alacağı tahkim kararı Lozan, İsviçre’de bulunan Spor Tahkim Mahkemesinde (CAS) temyiz edilebilecektir. Taraflar Temyiz sonrasında CAS’ın alacağı karar aleyhine, İsviçre Özel Milletlerarası Hukuk Yasasının Madde 192 hükümleri uyarınca, İsviçre Federal Mahkemesine başvurma hakkından feragat etmişlerdir. Temyiz sonrasında hakem ve CAS ihtilaf hakkında hakkaniyete göre (ex aqua et bono) vereceklerdir.” şekliyle, dosyaya kazandırılan sözleşmenin ihtilafların halli başlıklı VIII. maddesine vaaz ettikleri bu düzenlemeden, tahkim yerinin Türkiye dışında belirlendiği anlaşılmaktadır. 4686 sayılı MTK’nın 5. maddesinde, tahkim anlaşmasının konusunu oluşturan bir uyuşmazlıkta dava mahkemede açılmışsa karşı tarafın tahkim itirazında bulunabileceği, tahkim itirazının ileri sürülmesi ve tahkim anlaşmasının geçerliliğine ilikin uyuşmazlıkların çözülmesinin Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun ilk itirazlara ilişkin hükümlerine tabi olduğu, tahkim itirazının kabulü halinde mahkemenin davayı usulden rededdeceği düzenlenmiştir. Benzer düzenleme HMK’da da yer almış, HMK’nın 413. maddesinde tahkim sözleşmesinin konusunu oluşturan bir uyuşmazlığın çözümü için mahkemede dava açılmışsa karşı tarafın tahkim ilk itirazında bulunabileceği, bu durumda tahkim sözleşmesi hükümsüz, tesirsiz veya uygulanması imkansız değilse mahkemenin tahkim itirazını kabul edeceği ve davayı usulden reddedileceği belirtilmiştir. Bu kapsamda somut uyuşmazlık ele alındığında, yukarıda tam haliyle aktarılan tahkim şartının, davacı bakımından tesirsiz veya uygulanmasının imkansız olduğu sonucuna varılmakta olup, mahkemece, tahkime yönelik itirazın reddi ile işin esasının incelenmesi gerekirken, yazılı gerekçe ile davanın usulden reddine karar verilmiş olması bozmayı gerektirir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, temyiz olunan hükmün BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, HUMK’nun 440/I maddesi uyarınca tebliğden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 06/02/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.