Yargıtay Kararı 13. Hukuk Dairesi 2015/27973 E. 2017/9887 K. 20.10.2017 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 13. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/27973
KARAR NO : 2017/9887
KARAR TARİHİ : 20.10.2017

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi (Tüketici Mahkemesi Sıfatıyla)

Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

K A R A R

Davacı, müvekkili belediye ile davalı arasında …Kaplıcaları apart motellerinde kullanılmak üzere 190 adet uydu anten setinin satın alınması hususunda 14.001,29 TL bedel karşılığında sözleşme imzalandığını ve bedelin ödenerek uydu anten setleri teslim edilerek montajının yapıldığını, yine imzalanan sözleşme gereğince teknik servis ve bakım işlerini 21.05.2012-21.05.2013 tarihleri arasında davalının üstlendiğini, uydu anten sistemindeki receiverlar ve diğer parçalarda sürekli arıza meydana geldiğini, bu durumun davalıya iletilmesine rağmen bir sonuç alınamadığını, davalının teknik servis ve bakım sözleşmesinin gereklerini yerine getirilmemesi nedeniyle noter kanalıyla 06.03.2013 tarihinde ihtar çekilmesine rağmen arızaların giderilmediğini ileri sürerek söleşmenin feshine karar verilerek ödenen 14.001,00 TL bedelin ihtarname tarihinden itibaren işleyecek avans faizi ile birlike tahsili ile sözleşme gereği belirlenen 3.400,00 TL cezai şartın dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Davalı, davanın reddine karar verilmesini dilemiştir.
Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiştir.
4822 sayılı yasa ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun Amaç başlıklı 1. maddesinde yasanın amacı açıklandıktan sonra kapsam başlıklı 2. maddesinde “Bu kanun, birinci maddesinde belirtilen amaçlarla mal ve hizmet piyasalarında tüketicinin taraflardan birini oluşturduğu her türlü tüketici işlemini kapsar” hükmüne yer verilmiştir. Yasanın 3. maddesinde mal; alışverişe konu olan taşınır eşyayı, konut ve tatil amaçlı taşınmaz malları ve elektronik ortamda kullanılmak üzere hazırlanan yazılım, ses, görüntü ve benzeri gayri maddi malları ifade eder. Satıcı; kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki faaliyetleri kapsamında tüketiciye mal sunan gerçek veya tüzel kişileri kapsar. Tüketici ise bir mal veya hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen kullanan veya yararlanan gerçek yada tüzel kişiyi ifade eder şeklinde tanımlanmıştır. Yine anılan yasanın 3/d maddesinde, “hizmet; bir ücret veya menfaat karşılığında yapılan mal sağlama dışındaki her türlü faaliyet” olarak tanımlanmıştır.
Bir hukuki işlemin 4077 sayılı yasa kapsamında kaldığının kabul edilmesi için yasanın amacı içerisinde yukarıda tanımları verilen taraflar arasında mal ve hizmet satışına ilişkin bir hukuki işlemin olması gerekir.4077 sayılı yasanın 23. maddesi bu kanunun uygulanması ile ilgili her türlü ihtilafa tüketici mahkemelerinde bakılacağını öngörmüştür.
Somut olayda, davacı …, işlettiği apart motelde kullanılmak üzere davalıdan uydu anten sistemleri satın aldığını ve ayıplı çıkması nedeniyle ödenen bedel ile kararlaştırılan cezai şartın tahsili amacıyla dava açmıştır. Bu durumda davacının tüketici olmadığı anlaşılmaktadır. Hal böyle olunca, mahkemece görevsizlik kararı verilmesi gerekirken, işin esasına girilerek hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz olunan kararın BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, HUMK’nun 440/1 maddesi uyarınca tebliğden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 20/10/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.