Yargıtay Kararı 13. Hukuk Dairesi 2014/838 E. 2014/2972 K. 04.02.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 13. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/838
KARAR NO : 2014/2972
KARAR TARİHİ : 04.02.2014

MAHKEMESİ : Gaziantep 1. Asliye Hukuk Mahkemesi (Tüketici Mahkemesi Sıfatıyla)
TARİHİ : 28/09/2012
NUMARASI : 2012/58-2012/674

Taraflar arasındaki geçici abonelik davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

KARAR
Davacı, B.. M…, A.. İ.. G..Cad. A.. S.., No: …, A Blok, Daire:… Ş…. Gaziantep adresindeki taşınmazın maliki olduğunu,taşınmazın bulunduğu apartmanın her haliyle oturmaya hazır bir halde olduğunu, taşınmaz için uzun zamandır Tedaş İl Müdürlüğü’ne başvurulmaktaysa da,Tedaş tarafından elektrik aboneliği tesis edilmediğini,en son taraflarınca kuruma 31.05.2010 tarihli dilekçe ile başvurulduğunu, bu başvurularının da Tedaş tarafından yazılı olarak reddedildiğini yaptıkları başvurunun reddedilmesinin nedeninin, binanın bulunduğu arsanın malikinin Tedaş’a olan borcu olduğununun bildirildiğini ileri sürerek dava konusu dairesine elektrik aboneliği tesis edilmesine karar verilmesini istemiştir.
Davalı, davanın reddini dilemiştir.
Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş; hüküm, davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Dava konusu binanın iskan izninin alınmadığı dosya içeriği ile sabittir. 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 30 ve 31. maddeleri hükmüne göre, yapı kullanma izin belgesi bulunmayan yerlerde abonelik tesisi mümkün değildir. Ne var ki; davadan önce 26.7.2008 tarihli Resmi Gazetede yayınlanıp yürürlüğe giren ‘5784 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve Bazı Kanunlarda da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 25.maddesinde 3194 Sayılı İmar Kanunu’na eklenen Ek Geçici 11. madde, “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar yapı (inşaat) ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olup, kanalizasyon kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılara yol, su, elektrik, telefon vb. gibi altyapı hizmetlerinden birinin veya birkaçının götürüldüğünün belgelenmesi halinde ilgili yönetmelikler doğrultusunda fenni gereklerin yerine getirilmiş olması ve bu maddenin yayımı tarihinden itibaren başvurulması üzerine, kullanma izni alınıncaya kadar geçici abonelik yapılabilir,bu halde elektrik ve su bağlanması abone için kazanılmış hak teşkil etmez. Ancak yapı ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olma şartı 12.10.2004 tarihinden önce yapılmış olan yapılarla ilgili olarak uygulanamaz” hükmü getirilmiştir.
3194 sayılı İmar Kanunu’na eklenen geçici 11.maddesi uyarınca dosyada dava konusu binanın 01.06.2001 tarihli yapı ruhsatının bulunduğu,ancak dosyada dava konusu dairiye ve başka dairelere elektrik,su,doğalgaz vb aboneliklerin yapıldığına dair fatura örneklerinin olmadığı anlaşılmıştır.O halde, bu husus da dikkate alınmak suretiyle mahkemece, az yukarıda açıklanan yasa hükmü gereğince dava konusu daireye su,doğalgaz aboneliği yapılıp yapılmadığı,diğer dairelere elektrik,su ve doğalgaz aboneliği yapılap yapılmadığı araştırılmalı davaya konu dairenin bulunduğu binanın teknik ve fenni şartlara uygun olarak yapılıp yapılmadığı hususu,gerektiğinde mahallinde yeniden keşif yapılarak, denetime elverişli, açıklamalı bilirkişi raporu ile belirlenmeli, geçici abonelik şartlarının mevcut olup olmadığı konusunda yapılacak inceleme ve değerlendirme sonucuna göre bir karar verilmelidir. Açıklanan hususlar gözardı edilerek eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz edilen hükmün davalı yararına BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, HUMK’nun 440/1 maddesi uyarınca tebliğden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 04.02.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.