YARGITAY KARARI
DAİRE : 13. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/41648
KARAR NO : 2014/37474
KARAR TARİHİ : 26.11.2014
MAHKEMESİ : İnegöl 3. Asliye Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 01/10/2014
NUMARASI : 2014/176-2014/26
Taraflar arasındaki menfi tespit davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
KARAR
Davacı, davalıdan taksitle 3.000 TL bedelli televizyon satın aldığını, hesaplarını kontrol ettiğinde bedeli ödeyemeyeceğini anladığını, sözleşmenin feshi için davalıya ihtar gönderdiğini, yardımcı olmadıklarını, cayma hakkını kullandığını ileri sürerek ödediği 1.000 TL bedelin iadesini, sözleşmenin ve verdiği senetlerin iptalini istemiştir.
Davalıya tebligat yapılmamıştır.
Mahkemece, İnegöl’ün Bursa Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde olan bir ilçe olduğu, bu nedenle değeri iki bin lira ile üç bin lira arasında olan tüketici uyuşmazlıkları için yasa gereğince öncelikle il tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılması zorunlu olduğu ve bu hususun dava şartı olduğu, hakem heyetine başvurmadan dava açılması nedeniyle dava şartı yerine getirilmediğinden davanın usulden reddine karar verilmiş, hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.
28.05.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 28.maddesine göre; “Değeri iki bin Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyetlerine, üç bin Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine, büyükşehir statüsünde bulunan illerde ise iki bin Türk Lirası ile üç bin Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine başvuru zorunludur. Bu değerlerin üzerindeki uyuşmazlıklar için tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılamaz”.Bu madde
uyarınca değeri iki bin Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyetlerine, üç bin Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine, büyükşehir statüsünde bulunan illerde ise iki bin Türk Lirası ile üç bin Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine başvuru zorunludur. Değeri üç bin lira olan uyuşmazlığın ise tüketici mahkemesinde görülmesi gerekir. Bu husus dava şartı olup, Tüketici Mahkemelerince resen dikkate alınması gerekir. Hal böyle olunca da mahkemece, uyuşmazlığın tüketici mahkemesince çözümlenmesi gerektiği kabul edilerek sonucuna uygun bir karar verilmesi gerekirken, mahkemenin değinilen bu yönü gözardı ederek yazılı şekilde karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırıdır. Bozmayı gerektirir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; temyiz olunan kararın davacı yararına BOZULMASINA, HUMK’nun 440/III-2 maddesi uyarınca karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 26.11.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.