Yargıtay Kararı 13. Hukuk Dairesi 2014/15359 E. 2014/39585 K. 11.12.2014 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 13. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2014/15359
KARAR NO : 2014/39585
KARAR TARİHİ : 11.12.2014

MAHKEMESİ : Antalya 2. Asliye Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 10/05/2013
NUMARASI : 2012/533-2013/236

Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde taraflar avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

KARAR

Davacı, davalı ile aralarında hizmet sözleşmesi imzalandığını ve dava dışı işçinin açtığı işçilik alacaklarına ilişkin davanın sonucunda dava dışı işçiye 16.529,38 TL ödemek zorunda kaldığını, ödenen miktardan davalının son işveren olarak sorumlu olduğunu ileri sürerek dava dışı işçiye ödenen 17.184,02 TL nin ödeme tarihlerinden itibaren işleyecek faizi ile birlikte davalıdan tahsilini istemiştir.
Davalı, davacının sorumlu olduğunu ve kabul anlamına gelmemek kaydıyla sadece kendi dönemi ile sınırlı olarak sorumlu tutulabileceğini savunarak davanın reddini dilemiştir.
Mahkemece davanın kısmen kabulu ile, 8.592,01 TL nin, 600,00 TL si 11.6.2012, bakiyesi 22.5.2012 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine karar verilmiş; hüküm, davacı ve davalı tarafından temyiz edilmiştir.
1- Davacı, davalı ile aralarında hizmet sözleşmesi olduğunu beyanla dava dışı işçiye yapılan ödemelerin rücuen tahsilini istemiş, davalı ise sorumluluğun davacıda olduğunu, davacının asıl işveren olduğunu ve kabul anlamına gelmemek kaydıyla kendi dönemi ile sınırlı olmak üzere sorumluluğu olabileceğini savunmuştur. Taraflar arasında düzenlenen katı atık toplama, taşıma, süpürme ve kent temizliğine ilişkin sözleşmenin eki olan genel şartnamenin 9.6 maddesinde İş Kanunun ilgili hükümleri uyarınca alt işveren olan yüklenici ile birlikte üst işveren olarak belediyeye yöneltilebilecek
her türlü talep ve davalar ile SSK ödemeleri ile ilgili aksama ve eksiklikler nedeniyle doğabilecek her türlü maddi, manevi, hukuki ve cezai tüm sorumluluğun yükleniciye ait olduğu belirtilerek işçilik alacaklarının tamamından davalının sorumlu olduğu kararlaştırılmıştır. Tarafların serbest iradesi ile imzalanan sözleşme ve sözleşmenin eki niteliğindeki genel şartname hükümleri tarafları bağlayıcı nitelikte olup, uyuşmazlığında bu kapsamda çözümlenmesi gerekir. Genel şartnamenin anılan hükmü uyarınca; davalı, dava dışı işçiyi çalıştırdığı dönemle sınırlı olmak üzere kendi dönemine isabet eden tüm işçilik haklarından sorumludur. Mahkemece, taraflar arasında imzalanan hizmet sözleşmesinin eki niteliğindeki genel şartnamenin yukarıda bahsedilen ilgili maddesi ve davalının işçiyi çalıştırdığı dönemle sorumlu olduğu dikkate alınarak, neticesine göre hüküm kurulması gerekirken işçiye ödenen bedelin yarısı üzerinden davanın kısmen kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir.
2- Bozma nedenine göre tarafların sair temyiz itirazlarının incelenmesine gerek görülmemiştir.
SONUÇ: Yukarıda birinci bentte açıklanan nedenlerle temyiz olunan hükmün BOZULMASINA, ikinci bentte açıklanan nedenlerle tarafların sair temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, HUMK’nun 440/1 maddesi uyarınca tebliğden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 11.12.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.