Yargıtay Kararı 13. Hukuk Dairesi 2013/11173 E. 2013/24984 K. 10.10.2013 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 13. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2013/11173
KARAR NO : 2013/24984
KARAR TARİHİ : 10.10.2013

… vekili avukat … ile 1-…, 2-…, 3-….. 4-… aralarındaki dava hakkında…1. Asliye Hukuk Mahkemesinden verilen 19.7.2012 gün ve 591-386 sayılı hükmün davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşuldu.

K A R A R

Tebligat Kanununun 21. maddesine göre, kendisine tebliğ yapılacak kimse gösterilen adreste bulunmaz veya tebellüğden çekinirse, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memuruna imza karşılığında teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırmakla beraber, tebliğ olunacak şahsa keyfiyetin haber verilmesini de mümkün oldukça, en yakın komşularından birine varsa yönetici veya kapıcıya da bildirir. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır. Tebligat Tüzüğünün 28. maddesinin 1.fıkrası uyarınca da tebliğ memurunun muhatabın adreste bulunmama sebebini bilmesi muhtemel olan komşu, kapıcı gibi kimselerden veya o yerin muhtar veya ihtiyar kurulu üyelerinden veyahut zabıta amir veya memurlarından soruşturarak vaki olacak beyanı tebliğ mazbatasına yazıp altını imzalatması gerekir. Bu yön özellikle Tebligat Kanununun 23. ve Tüzüğün 33. maddeleri hükmünde de ayrıca vurgulanmıştır.
Kendisine veya adresine Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ yapılmış olan kimse, değiştirdiği adresini bildirmediği, tebliğ memurunca da yeni adresi belirlenemediği taktirde yapılacak tebliğin ne şekilde olacağı Tebligat Kanununun 35. maddesinde açıklanmıştır. Yani, Tebligat Kanununun 35. maddesine göre tebligat yapılabilmesi için bilinen adrese daha önceden usulüne uygun tebligat yapılmış olması gerekir.
Mahkeme kararı ile davacının temyiz dilekçesinin davalı …’e , muhatabın taşındığının beyan edildiği gerekçesi ile Tebligat Kanununun 21.maddesine göre tebliğ edildiği anlaşılmaktadır.
19.1.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6099 sayılı kanunun 9.maddesiyle değişik Tebligat Kanununun 35/2.maddesinde “Adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılır ve asılma tarihi tebliğ tarihi sayılır.” hükmü düzenlenmiştir. Anılan hüküm gözetildiğinde adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi bulunup bulunmadığı araştırılmadan davalı …’e koşulları oluşmadığı halde, TK.nun 35.maddesine göre yapılan tebliğ işlemi usul ve yasaya aykırıdır. Öyle olunca, anılan yasal düzenleme de dikkate alınmak suretiyle mahkeme kararı ve davacının temyiz dilekçesinin davalı …’e usulüne uygun tebliğ edilerek yasal süreler beklendikten sonra dosyanın temyiz incelemesi yapılmak üzere Yargıtaya iadesi gerekir.
SONUÇ:Yukarıda açıklanan eksiklik giderilmek üzere, dosyanın yerel mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 10.10.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.