YARGITAY KARARI
DAİRE : 13. Ceza Dairesi
ESAS NO : 2014/15245
KARAR NO : 2014/35114
KARAR TARİHİ : 09.12.2014
Tebliğname No : 2 – 2013/69500
MAHKEMESİ : Mersin 1. Çocuk Mahkemesi
TARİHİ : 27/12/2012
NUMARASI : 2011/801 (E) ve 2012/864 (K)
SUÇ : Hırsızlığa teşebbüs, mala zarar verme
Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; atılı suçların suça sürüklenen çocuklar tarafından işlendiğini kabulde ve nitelendirmede usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz itirazları da yerinde görülmemiştir.
Ancak;
1-Suça sürüklenen çocukların, eylemlerine uyan TCK nın 142/1-b maddesi ile hüküm kurulduğu sırada, “suçun işleniş biçimi, suçun işlendiği yer ve zaman, suç konusunun önem ve değeri, suçun işlenmesinde kullanılan araçlar bakımından olumsuzluğa götürecek bir yön bulunmaması nazara alınıp takdiren alt sınırdan hüküm kurulduğu” belirtildiği halde, TCK nın 142/1-b maddesinin kanuni tanımında yer alan cezanın alt sınırının 2 yıldan başladığı da gözetilmeksizin, suça sürüklenen çocuklar hakkında temel cezanın 3 yıl olarak belirlenmesi suretiyle yazılı şekilde hüküm kurulması,
2-5237 sayılı TCK nın 61. maddesinde “Hâkim, somut olayda; a) Suçun işleniş biçimini, b) Suçun işlenmesinde kullanılan araçları, c) Suçun işlendiği zaman ve yeri, d) Suçun konusunun önem ve değerini, e) Meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığını, f) Failin kast veya taksire dayalı kusurunun ağırlığını, g) Failin güttüğü amaç ve saiki, göz önünde bulundurarak, işlenen suçun kanunî tanımında öngörülen cezanın alt ve üst sınırı arasında temel cezayı belirler.” hükmü amirdir.
İlgili suça ait Kanun maddesinde gösterilen iki sınır arasında temel cezanın belirlenmesi yetkisi mahkemenin takdirine bağlı olmakla birlikte, mahkemece, bu takdir hakkı kullanılırken, TCK.nun 61 maddesinin 1 fıkrasında belirtilen hususların göz önünde tutulması ile temel cezanın belirlenmesine esas alınan değerlendirme ve ölçütlerin dosya içeriğine uygun düşmesi ve Yargıtay denetimine olanak verecek şekilde açık ve gerekçeli olması gerektiğinin anlaşılması karşısında, mala zarar verme suçundan temel ceza tayin edilirken, bu kez hırsızlık suçu bakımından asgari hadden uygulama gerekçeleri olarak gösterilen “suçun işleniş biçimi, suçun işlendiği yer ve zaman, suç konusunun önem ve değeri” ölçütleri gösterilmek suretiyle ve çelişkiye neden olacak şekilde alt sınırdan fazla uzaklaşılarak yazılı şekilde karar verilmesi,
Bozmayı gerektirmiş, suça sürüklenen çocuklar E.. U.. ve T.. U.. müdafiilerinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenle tebliğnameye uygun olarak BOZULMASINA, 09.12.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.