Yargıtay Kararı 12. Hukuk Dairesi 2015/1898 E. 2015/10290 K. 20.04.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 12. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/1898
KARAR NO : 2015/10290
KARAR TARİHİ : 20.04.2015

MAHKEMESİ:İcra Hukuk Mahkemesi

Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:
1-İşin niteliği bakımından temyiz tetkikatının duruşmalı olarak yapılmasına HUMK.nun 438. ve İİK’nun 366. maddeleri hükümleri müsait bulunmadığından bu yoldaki isteğin reddi oybirliğiyle kararlaştırıldıktan sonra işin esası incelendi:
2-Borçlunun temyiz itirazlarının incelenmesinde; Borçlu vekili, borçluya tebliğe çıkarılan örnek (7) nolu ödeme emrinin usulsüz olarak tebliğ edildiğini iddia ederek tebliğ tarihinin öğrenme tarihi olan 22.04.2012 olarak düzeltilmesine karar verilmesini talep etmiş, mahkemece ödeme emrinin Tebligat Kanunu’na uygun olarak tebliğ edildiği gerekçesiyle şikayetin reddine karar verilmiştir.7201 Sayılı Tebligat Kanunu’nun 21/1. maddesinde; “Kendisine tebligat yapılacak kimse veya yukarıdaki maddeler mucibince tebligat yapılabilecek kimselerden hiçbiri gösterilen adreste bulunmaz veya tebellüğden imtina ederse, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza mukabilinde teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırmakla beraber, adreste bulunmama halinde tebliğ olunacak şahsa keyfiyetin haber verilmesini de mümkün oldukça en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirir. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır”düzenlemesine yer verilmiştir.Somut olayda ödeme emri “adreste oğlu … muhatabın tevziat saatlerinde dışarıda olduğunu ancak ancak oğlu reşit olmadığından, TK.nun 21 maddesine göre evrak mahalle muhtarına teslim edildi. 2 nolu haber kağıdı kapısına yapıştırıldı. Ayrıca isim ve imzadan kaçınan görevli eşi haber verildi” şerhiyle tebliğ edilmiş olup bu haliyle keyfiyetin haber verildiği kişinin kim olduğunun ve kanunda belirtilen kişilerden olup olmadığının tespiti mümkün olmadığından tebligat usulsüzdür.Hal böyle iken şikayetçi borçluya yapılan örnek (7) ödeme emrinin tebliği işlemi usulsüz olduğundan, mahkemece usulsüz tebligat şikayetinin kabulü ile 7201 Sayılı Kanunun 32. maddesi gereğince tebliğ tarihinin öğrenme tarihine göre düzeltilmesine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.SONUÇ: Borçlunun temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK’nun 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 20.04.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.