Yargıtay Kararı 12. Hukuk Dairesi 2015/158 E. 2015/10817 K. 22.04.2015 T.

YARGITAY KARARI
DAİRE : 12. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/158
KARAR NO : 2015/10817
KARAR TARİHİ : 22.04.2015

MAHKEMESİ:İcra Hukuk Mahkemesi

Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:
Alacaklı tarafından borçlular hakkında yürütülen genel haciz yolu ile ilamsız icra takibinde; borçlu … icra mahkemesine başvurusunda, ödeme emri tebliğ işlemlerinin usulsüz olduğunu ileri sürerek, ödeme emri tebliğ tarihinin öğrenme tarihi olan 22.09.2014 olarak düzeltilmesini talep etmiş, mahkemece; şikayetin reddine karar verilmiştir.Tebligat Kanunu’nun 17. maddesinde; “Belli bir yerde devamlı olarak meslek ve sanatını icra edenler, o yerde bulunmadıkları takdirde tebliğ aynı yerdeki daimi memur veya müstahdemlerinden birine, meslek veya sanatını evinde icra edenlerin memur ve müstahdemlerinden biri bulunmadığı takdirde aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçilerinden birine yapılır” hükmüne yer verilmiştir.Somut olayda, örnek 7 no’lu ödeme emrinin, takibin diğer borçlusu olan dava dışı …Elektrik Taah.Tic. ve San. Ltd. Şti.’nin adresine tebliğe çıkarılmış olup, “tebligat adresinde muhatabın gittiğini beyan eden aynı çatı altında birlikte çalışan işçisi … imzasına tebliğ edildi” şerhiyle 03.09.2014 tarihinde tebliğ edildiği görülmüştür.Ödeme emrinin tebliğ edildiği adres, dava dışı borçlu şirketin adresi olduğuna göre, … adlı kişi borçlu şirketin işçisi olup, borçlu …’nın işçisi olamayacağından yapılan tebliğ işlemi usulsüzdür.O halde mahkemece, borçlunun usulsüz tebligata ilişkin şikayetinin kabulü ile Tebligat Kanunu’nun 32. maddesi uyarınca tebliğ tarihinin borçlunun bildirdiği öğrenme tarihine göre düzeltilmesine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.
SONUÇ : Borçlunun temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK’nun 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 22.04.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.