YARGITAY KARARI
DAİRE : 12. Ceza Dairesi
ESAS NO : 2023/1107
KARAR NO : 2023/4546
KARAR TARİHİ : 30.10.2023
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SAYISI : 2016/185 E., 2016/331 K.
SUÇ : Kişilerin huzur ve sükununu bozma
HÜKÜM : Beraat
TEBLİĞNAME GÖRÜŞÜ : Onama
Sanık hakkında kurulan hükmün; karar tarihi itibarıyla 6723 sayılı Kanun’un 33 üncü maddesiyle değişik 5320 sayılı Kanun’un 8 inci maddesi gereği yürürlükte bulunan 1412 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun (1412 sayılı Kanun) 305 inci maddesi gereği temyiz edilebilir olduğu, karar tarihinde yürürlükte bulunan 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (5271 sayılı Kanun) 260 ıncı maddesinin birinci fıkrası gereği temyiz edenin hükmü temyize hak ve yetkisinin bulunduğu, 1412 sayılı Kanun’un 310 uncu maddesi gereği temyiz isteğinin süresinde olduğu, aynı Kanun’un 317 nci maddesi gereği temyiz isteğinin reddini gerektirir bir durumun bulunmadığı yapılan ön inceleme neticesinde tespit edilmekle, gereği düşünüldü:
I. HUKUKÎ SÜREÇ
1. Bursa 6. Asliye Ceza Mahkemesinin, 25.05.2016 tarihli ve 2016/185 Esas, 2016/331 Karar sayılı kararı ile sanık hakkında kişilerin huzur ve sükununu bozma suçundan, 5271 sayılı Kanun’un 223 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a,c) bendi uyarınca beraat kararı verilmiştir.
2.Dava dosyası, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca tanzim olunan 02.05.2021 tarihli Tebliğname ile hükmün onanması görüşünü içerir Tebliğname ile Daireye tevdi edilmiştir.
II. TEMYİZ SEBEPLERİ
Katılanın temyiz isteği; verilen beraat kararının bozulması gerektiğine, sanığın cezalandırılması gerektiğine, ilişkindir.
III. OLAY VE OLGULAR
1.Müştekinin babası olan sanık …’in müşteki ile aralarında husumet bulunduğu, sanığın, müştekinin evinin dış kapısının kilidini değiştirdiği, müştekinin şikayetçi olduğu, uzlaşmayı kabul etmediğinden sanık hakkında kişilerin huzur ve sükununu bozma suçundan kamu davası açılmıştır.
2.Mahkemesi gerekçesinde; Sanık ve katılanın baba oğul oldukları, sanığın katılanın ailesi ile birlikte oturmakta olduğu dairenin bulunduğu apartmanın giriş kapısının kilidini değiştirerek sanığı ve ailesini binaya almak istemediği iddiasıyla huzur ve sükunu bozma suçundan kamu davasının açıldığı, sanığın savunması ve katılanın beyanlarıyla tüm dosya kapsamına göre sanık ve katılan arasında aile hukukundan ve medeni hukuktan kaynaklanan sorunların bulunduğu, ayrıca bir kiracı, kiralayan ilişkisinin de bulunduğu, bu durumda sanığın giriş kapısının kilidini değiştirmesi eyleminde iddia edilen huzur ve sükunu bozma suçunun unsurları itibariyle oluşmadığı, taraflar arasında bu eylemin arkasında iddia edilen ihtilafların da hukuki ihtilaf niteliğinde olup ceza mahkemesinin yetki ve görev alanı dışında kaldığı düşünülmekle sanık hakkında açılan davada atılı suçun unsurları itibariyle oluşmadığından 5271 sayılı Kanun 223 üncü maddesinin 2 inci fıkrasının (a) ve (c) bendi uyarınca beraatine karar verilmiştir.
3.Sanık aşamalarda alınan beyanında; bina giriş kapısının anahtar kilidi kırıldığı için giriş kapsının kilidini değiştirdiğini, suçlamaları kabul etmediğini savunmuştur.
4.Katılan aşamalardaki beyanlarında sanığın atılı suçtan cezalandırılmasını talep ederek sanık hakkındaki şikayetini devam ettirmiştir.
IV. GEREKÇE
1.Sanık hakkında kurulan hükme yönelik katılan temyizinin incelenmesinde, 5237 sayılı Kanunun 123 üncü maddesinde düzenlenen kişilerin huzur ve sükunun bozma suçunun maddi unsurunun, sırf huzur ve sükununu bozmak amacıyla bir kimseye ısrarla telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulmasından ibaret olduğu gözetildiğinde; beraat kararı verilmesine dair Mahkemenin takdir ve gerekçesinde hukuka aykırılık görülmemiştir.
2.Yapılan duruşmaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, Mahkemenin yargılama sonuçlarına uygun şekilde oluşan inanç ve takdirine, incelenen dava dosyası içeriğine göre, katılanın yerinde görülmeyen temyiz sebeplerinin reddine karar verilmesi gerektiği anlaşılmıştır.
V. KARAR
Gerekçe bölümünde açıklanan nedenlerleBursa 6.Asliye Ceza Mahkemesinin, 25.05.2016 tarihli ve 2016/185 Esas, 2016/331 Karar sayılı kararında katılan tarafından öne sürülen temyiz sebepleri ve dikkate alınan sair hususlar yönünden herhangi bir hukuka aykırılık görülmediğinden katılanın temyiz sebeplerinin reddiyle hükmün, Tebliğname’ye uygun olarak, oy birliğiyle ONANMASINA,
Dava dosyasının, Mahkemesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına TEVDİİNE,
30.10.2023 tarihinde karar verildi.